JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser mer digital sikkerhet for kommunene

USIKKERHET: Ap-ordfører Wenche Pedersen i Vadsø synes det verste med hacker-angrepet mot kommunen var usikkerheten som oppsto etterpå. Hun etterlyser nå mer nasjonal hjelp mot digital sikkerhet.

USIKKERHET: Ap-ordfører Wenche Pedersen i Vadsø synes det verste med hacker-angrepet mot kommunen var usikkerheten som oppsto etterpå. Hun etterlyser nå mer nasjonal hjelp mot digital sikkerhet.

Kathrine Geard

Kommunedirektør er kritisk til at sikkerhetstjenester ikke er gratis for kommunene.

2024062110245920240621130017

vigdis.alver@fagbladet.no

I februar ble Vadsø kommune og flere andre forsvarskommuner utsatt for et dataangrep.

Det førte blant annet til at de måtte stenge internettet, og flere systemer ble tatt ut av drift.

– I minnedumpene fant vi spor etter en trusselaktør som sympatiserer med land i øst, sa IT-sjef i kommunen Eirik Andreassen.

Nasjonalt cybersikkerhetssenter, en del av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), drifter og organiserer et nasjonalt sensornettverk på internett; Varslingssystem for digital infrastruktur (VDI).

Dette systemet skal ifølge NSM kunne detektere og varsle om cyberoperasjoner som treffer kritisk infrastruktur eller kritiske funksjoner i Norge.

Les også: Hackere brøt seg inn kommunens systemer: «Dere har hatt ubudne gjester».

Kritisk

Men tjenesten er ikke gratis.

Deltagelse i VDI krever en engangskostnad for blant annet den nødvendige hardwaren, i tillegg til årlige kostnader som for eksempel lisenser.

Kommunedirektør Jarle Lystad i Vadsø er kritisk til at kommuner må betale for VDI.

VADSØ: Kommunen ble utsatt for et stort dataangrep.

VADSØ: Kommunen ble utsatt for et stort dataangrep.

Kathrine Geard

Vadsøs Arbeiderparti-ordfører sier det slik:

– Som kommunepolitiker kjenner jeg på sårbarheten, og det vet jeg flere kommunepolitikere i Norge også gjør. Overvåkning av nettet er på et nivå der man ikke kan forvente at en kommune skal ha kompetanse, mener ordfører Pedersen.

– Vi snakker her om de mest trenede etterretningene i verden, og vi bor på grensa mot Russland.

Er systemet bra nok?

Selv var hun bortreist på en konferanse da hackerne slo til, og hun måtte overlate mye til kommunedirektøren.

Hun synes det verste med angrepet var usikkerheten som oppsto.

– Det handlet om å få oversikt og om hvordan vi greide å håndtere viktige områder i vår virksomhet.

I etterkant av angrepet spør Ap-ordføreren om vi har et godt nok nasjonalt system for hackerangrep.

– Er det for lite kapasitet og ressurser i NSM?

Pedersen sier hun har tatt opp situasjonen, også med justisminister Emilie Mehl på en sikkerhetskonferanse i Trondheim i fjor høst.

– Øst-Finnmark bør være en egen sone for beredskap og sikkerhet. Vi blir fort hjelpeløse og alene på grensa her i nord, påpeker ordføreren.

Hun er også styreleder i Øst-Finnmarkrådet, et interkommunalt politisk råd, og sier hun framover vil jobbe for at beredskap settes mer på timeplanen for regionen.

Kommunen sto alene

Kommunedirektør Lystad mener Vadsø sto alene i håndteringen av hackerangrepet, og sier det også var begrenset hvor mye hjelp de kunne få.

– Samtidig er kommuner attraktive mål i denne sammenhengen, mener Lystad.

ALENE: Vadsø kommune sto alene da hackere angrep kommunen, mener kommunedirektør Jarle Lystad. Han stiller seg undrende til at kommuner må betale for å være en del av NSMs sensornettverk.

ALENE: Vadsø kommune sto alene da hackere angrep kommunen, mener kommunedirektør Jarle Lystad. Han stiller seg undrende til at kommuner må betale for å være en del av NSMs sensornettverk.

Kathrine Geard

Regjeringen varslet i november i fjor at det etableres et digitalt sikkerhetsmiljø for å styrke kommunenes vern mot digitale trusler. «Kommunecert», som det kalles, skal ifølge KS sine hjemmesider fungere som en førstelinje for kommunene og skal koordinere henvendelser.

Dette skal bidra til å gjøre kommunene bedre rustet til å håndtere digitale hendelser og trusler. På regjeringen sine nettsider vises det til den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden som gjør at trusselbildet er i endring, og at det er et kontinuerlig arbeid å sikre seg mot uønskede og tilsiktede hendelser.

Lystad etterlyser likevel et tettere kommunalt og statlig samarbeid og dialog rundt kommunenes digitale sikkerhet. Han mener det er i landets interesse.

– Kommuneøkonomi har også sammenheng med sikkerhet, og det stilles samme krav uavhengig av kommunenes inntekt, sier Lystad.

 – Må betale sekssifret beløp

NSM er underlagt Justisdepartementet, og Lystad mener det må være i Norges interesse at alle kommuner er sikret på best mulig måte.  

– Jeg stiller meg derfor undrende til at kommuner må betale et sekssifret beløp for å være en del av NSMs system, understreker Lystad.  

Dette er ordfører Pedersen enig i.

– Jeg synes både NSM og KS burde ha en mer offensiv rolle inn i dette. Det handler ikke bare om vår regions sikkerhet. 

IT-sjef Eirik Andreassen i Vadsø mener NSM er en «dårlig dørvakt» for det offentlige, og hevder det eneste de kan fortelle kommuner i forkant er at det er mistenkelig trafikk som pågår. 

– NSM vet ikke hva som skjer i andre enden av trafikken, hevder Andreassen.

– Pris er et politisk spørsmål

Fagbladet har lagt frem frustrasjonen i Vadsø kommune om pris på cyberovervåkning for NSM.

– Hvordan påmelding skjer og hva kommunene skal betale for tjenesten, er et politisk spørsmål, svarer avdelingsdirektør Kristin Wist.

Hvor mange og hvilke kommuner som deltar i VDI, vil ikke NSM opplyse om. Det begrunnes med at dette er sikkerhetsgraderte opplysninger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy