JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Uten blekksprutarmer er situasjonen i barnehagen #uforsvarlig

2018042012510020230821171436
BLEKKSPRUT: Hadde jeg kunnet forvandlet meg til en flerarmet blekksprutmann, kunne jeg ha innfridd barnehagelovens krav om tilstrekkelig bemanning, skriver kronikkforfatteren.

BLEKKSPRUT: Hadde jeg kunnet forvandlet meg til en flerarmet blekksprutmann, kunne jeg ha innfridd barnehagelovens krav om tilstrekkelig bemanning, skriver kronikkforfatteren.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Slik bemanningsnormen er foreslått, vil ikke det utgjøre en betydning for tiden jeg som barnehageansatt vil kunne tilbringe med barna.

Pedagogisk leder på dispensasjon og med i nettverket for barnehagelærere i oslo.

(Navnene på barna i denne kronikken er fiktive)

Med åtte spente barn bak seg, løper Ishall med tryllestaven pekende mot meg mens hun sier: «Også blir du til en KakeHeks. Abrakadabra simsalabim!». Plutselig krasjer Pål og Navid inn i meg. I kor spør de meg om jeg kan hjelpe dem med å holde hoppetauet for dem. De vil nemlig prøve å slå hoppe-rekorden sin.

På samme tid trekker Petter meg ned mot seg og forteller at han har hatt et uhell og gjort i buksa. Fra den andre kanten kommer Ola i full fart mot meg og forteller at Gudrun dyttet Espen, og at Espen nå ligger og gråter.

I det fjerne hører jeg Esther skrike. Hun har krasjet inn i et gjerde og ligger med sykkelen over seg mens det blør fra nesa hennes.

Innfri barnehageloven

Jeg vil så gjerne leke magiske fantasileker med dere og hjelpe dere når dere har det vanskelig.

Jeg burde skifte på deg Petter, og jeg burde ha sett hvordan det går med Espen og Gudrun, men først må jeg prioritere Esther.

Bare jeg kunne brukt tryllestaven til Ishall og forvandlet meg selv til en flerarmet blekksprutmann. Da ville jeg kunne innfri barnehagelovens krav om tilstrekkelig bemanning, og jeg ville unngått å stå i en #uforsvarlig situasjon.

Langt fra god nok

I fjor var det #metoo. I år er det #uforsvarlig som gjelder. I starten av mars ble det opprettet en gruppe på Facebook, titulert «Barnehageopprør 2018». Målet med gruppa er å få folk til å dele sine historier fra barnehagen. Nå er det også kommet på plass en oppropskampanje for å øke bemanning i barnehagen. Den oppfordrer jeg alle foreldre til å underskrive slik at alle våre yngste medborgere får bemanningen de har krav på.

Til nå har kampanjen avslørt over 200 urovekkende historier som rammer våre yngste medborgere i dagens norske samfunn. Barnehageansatte har skrevet historier om en bemanning i barnehagene som de opplever som langt fra god nok.

Sammen viser historiene at dagens situasjon i barnehager er #uforsvarlig.

Svarer ikke til de yngste sine behov

Jeg oppfordrer kunnskapsminister Jan Tore Sanner til å sette seg inn i de over 200 virkelighetsnære fortellingene som er blitt fortalt i forlengelse av barnehageopprøret.

Ved å lese historiene vil du forstå at bemanningsnormen som skal lovfestet og eventuelt tre i kraft 1. august 2018, ikke svarer til våre yngste borgeres behov.

Skal gjelde til enhver tid

I Dagsavisen har pedagog Liesbeth Bø forklart hvorfor. Ifølge henne tilsvarer bemanningsnormen et daglig gjennomsnitt på 3,5 timer til å være sammen med barna.

Hun er enig med Sanner sitt tidligere utsagn om at det skal være nok voksne rundt barna, men hun mener det skal gjelde til enhver tid. Bø forstår ikke hvordan «bemanningen kan være tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet», når normen resulterer i 3,5 timer sammen med barna.

Jeg er enig med Bø, og jeg stiller meg undrende til hvorvidt Sanner faktisk har lest dette innlegget som ble direkte rettet mot ham.

Ivareta barna

I barnehagen skal vi ivareta barnas behov for omsorg og lek, og vi skal respektere menneskeverdet, likeverdet og solidaritet. I barnehagen skal vi også fremme demokrati, mangfold og gjensidig respekt, likestilling, bærekraftig utvikling, livsmestring og helse.

Hvordan skal vi oppnå alle disse kravene hvis bemanningen i barnehagen ikke er tilstrekkelig?

Ingen klagemur

I fjorårets foreldreundersøkelse for barnehager kom det frem at foreldre er svært fornøyde. Dette bruker gjerne Sanner som målestokk, også når han måler de ansattes arbeid og profesjonalitet.

Problemet er at det foreldrene ser, ikke nødvendigvis er det riktige bildet. For det er faktisk ikke slik at ansatte bruker foreldre som klagemur hver gang de henter og leverer barna i barnehagen.

Nødvendige og virkelighetsnære

Historiene som deles gjennom kampanjen #uforsvarlig, er viktige for å kunne belyse hemmende rammevilkår som skal tilrettelegge en pedagogisk virksomheten for våre yngste medborgere.

Jeg opplever ikke disse historiene som problemorienterte, men som nødvendige, virkelighetsnære skildringer. Forhåpentligvis motiverer de Sanner til å trylle frem en bedre avtale vedrørende grunnbemanning innen 1. august 2018. Ballen er nå på din side, Sanner.

Jan Tore Sanner må sette seg inn i de virkelighetsnære fortellingene som er blitt fortalt i forlengelse av barnehageopprøret.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy