JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tid for julebord: Her er seks tips som kan forebygge seksuell trakassering

FOREBYGGE: 78 prosent mener at sjefen er lite opptatt av å forbygge seksuell trakassering i tilknytning til julebordet på jobben.

FOREBYGGE: 78 prosent mener at sjefen er lite opptatt av å forbygge seksuell trakassering i tilknytning til julebordet på jobben.

Sissel M. Rasmussen

Fjorårets kampanje «Sett en strek» får nå et nytt verktøy i kampen mot seksuell trakassering i arbeidslivet. Ta quizen.

2019112110162920230821171436

hanne@lomedia.no

En ny undersøkelse viser at ledere stadig må minnes på det ansvaret de har for arbeidsmiljøet til sine ansatte. I undersøkelsen svarer 78 prosent at seksuell trakassering er et tema ledelsen har lite fokus på i tilknytning til julebordet på jobben. Å hindre uønsket seksuell oppmerksomhet er en del av dette ansvaret.

– Vi har ikke forbud mot alkohol, men vi har klare og tydelige grenser for våre ansatte på julebordet

Ny quiz

En samtale mellom leder og ansatte er det viktige første tiltaket i arbeidet med å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Det er ikke alltid like lett å finne tid og sted til en slik samtale. Derfor har partene i arbeidslivet, i samarbeid med Arbeidstilsynet og LDO, utviklet en quiz som kan gjøre det litt lettere.

Seks tiltak

Ombudet har tidligere satt opp seks tiltak som er nyttige for å forhindre seksuell trakassering på arbeidsplassene:

• Kartlegg risiko. Kartlegg i samarbeid med de ansatte hvilke risikoer som er på deres arbeidsplass og gjennomfør forebyggende tiltak.

• Regler for oppførsel. Utarbeid i fellesskap regler for oppførsel på arbeidsplassen og informer alle de ansatte om disse.

• Rutiner for håndtering. Lag gode rutiner for å melde fra om og håndtere seksuell trakassering og trakassering. Informer alle ansatte om disse.

Brudd må føre til reaksjoner. Brudd på rutiner og retningslinjer skal føre til reaksjoner for den som trakasserer (kollegaer, gjester, kunder).

• Tydelig lederansvar.Leders ansvar for å forebygge og håndtere seksuell trakassering skal være tydelig

• Snakk om seksuell trakassering. Snakk om seksuell trakassering og trakassering på arbeidsplassen.

Les mer om hvordan du kan forebygge og håndtere seksuell trakassering på settestrek.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy