Tormod Ytrehus" />

Utsleppskutt:

Vil du redde klimaet? Her er 10 små og store endringar du kan gjere i kvardagen

NORGESFERIE: Å bytte ut ei flyreise til andre sida av jorda med ein kortreist norgesferie, er eit av dei største utsleppskutta på lista vår.

NORGESFERIE: Å bytte ut ei flyreise til andre sida av jorda med ein kortreist norgesferie, er eit av dei største utsleppskutta på lista vår.

Colourbox

Å reise mindre med bil og fly, er noko av det som gir størst utsleppskutt.

2020013111380020230821171436

tormod@lomedia.no

Vi startar med dei små endringane i kvardagen.

1. Kjeldesortere: Dersom du sorterer alt avfall, utgjer ikkje det eit kjempestort utsleppskutt. Men kjeldesortering fører blant anna til gjenbruk, som fører til kutt i utslepp gjennom produksjon av nye ting.

2. Redusere innetemperaturen: Senkar du innetemperaturen med éin grad, kan du redusere energiforbruket ditt til oppvarming med heile fem prosent. Det kan jo vere koseleg å ta på seg ullgenseren bestemor har strikka sjølv om du er innandørs.

p

3. Droppe ei kort flyreise: Å droppe ei kort flyreise, tilsvarande Oslo til Bergen og tilbake, er eit av dei beste klimatiltaka du kan gjere i kvardagen. Kanskje kan du ta Bergensbanen i staden. Fordelen er at du slepp tryggleikskontrollen.

4. Ete mindre kjøtt: Å kutte éin dag med kjøttmiddag i veka, er eit enkelt tiltak i kvardagen. Å ete meir grønt, kan dessutan føre til betre kosthald og helse. Dersom du halverer kjøttforbruket ditt, begynner det verkeleg å monne.

5. Køyre mindre bil: Dette er tiltaket som gjer størst forskjell i kvardagen. I gjennomsnitt køyrer vi 13.000 kilometer i året. Kuttar vi éin av sju bilturar med dieselbilen, som utgjer 2000 kilometer i året, fører det til eit ordentleg kutt.

Dersom du verkeleg vil gjere ein forskjell, kan du vurdere desse fem tiltaka:

1. Installere solcellepanel: Dersom du bur i einebustad, har du kanskje moglegheit til å installere solcellepanel på taket. Mindre straumforbruk frå fossile energikjelder, fører også til mindre klimagassutslepp. Og så kan du spare litt pengar.

2. Flytte til leilegheit: Leilegheiter krev mindre straum til oppvarming, og eit flytte frå hus til leilegheit er eit tiltak som verkeleg monnar. Kanskje er det uansett på tide å flytte til noko mindre og meir praktisk etter at ungane har flytta ut?

3. Skifte ut oljefyr: Fyringsolje fører til store klima-gassutslepp. Dersom du i staden fyrar med pellets, held du deg framleis varm og bidrar samtidig til eit stort utsleppskutt.

p

4. Bytte til elbil: Sjølv om elbilen sitt straumforbruk også fører med seg utslepp, vil eit bytte frå dieselbil til elbil verkeleg bidra til å redusere klimagassutslepp. Her treng vi vel knapt å nemne at avgiftspolitikken også gir nokre fordelar.

5. Droppe ei lang flyreise: Droppar du ein flytur frå for eksempel Norge til ein amerikansk storby, kan du spare klimaet for verkeleg store utslepp. Det er mykje vakkert å sjå også her heime.

Hva gjør vi for å berge kloden?

Møt klimaengasjerte arbeidsfolk i åtte ulike bransjer:
Mekaniker Remi (27) har laga verdens første oppladbare gravemaskin
Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger
Chris og kollegaene bygger nytt kontorbygg med gamle materialer
Her kjører avisbudene elektrisk: – Vi har varme i håndtak og frontrute, men jeg frøs på føttene
På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen
Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann
Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser
Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din
Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy