Leder

For klodens skyld

2021012612123920210126124721

Anita Arntzen

Ansvarlig redaktør

Vi er glade for å feire starten på det nye året med å gi deg en serie med artikler som handler om klima og miljø.

I denne artikkelserien kan du lese om alt fra avfallssortering på sykehus, små miljøagenter i barnehager og kantinenes arbeid for å unngå matsvinn, til hvordan det jobbes med å sikre byer mot flom og høyere havnivå, om gjenbruksstasjoner og fagbevegelsens miljøengasjement. Du treffer også ni unge mennesker som forteller om forventningene til ei framtid i Lofoten – et område som har vært gjenstand for miljøpolitisk debatt i flere tiår. Skal vi bore etter olje, eller sikre et varig vern av området? Dette spørsmålet er også en het potet i fagbevegelsen, hvor frontene enkelt sagt står mellom hensynene til miljø og til arbeidsplasser. Saken var ventet å skape stor debatt på LO-kongressen til våren. Nå er kongressen korona-utsatt og den debatten må vente til 2022.

Men det er ikke all debatt vi bør utsette. Et svært aktuelt spørsmål er hva vi kan lære av fjoråret. For skal vi utpeke en «vinner» i den tragiske koronapandemien, så må det være klimaet. Vi sluttet å fly og vi erfarte at digitale møter er en god erstatter for de fysiske. Bare Fagforbundet reduserte klimagassutslippet fra flyreiser med 90 prosent i 2020. Kunsten er nå å følge opp dette, så klimaet kan bli en mer varig vinner. Jeg er optimist. Fjoråret viste at vi faktisk kan omstille oss hvis vi må. Kanskje kan vi bruke denne krisa til noe positivt. For klodens skyld.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy