– Samarbeid er viktig for å lykkes med å endre kommune-Norge
SAMARBEID: Nye avtaler mellom blant andre LO-Kommune, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og KS, skal sikre partssamarbeid og ansattinvolvering i kommuner som skal slå seg sammen. Fra v: Mette Nord fra LO Kommune, kommnal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og styreleder i KS, Gunn-Marit Helgesen.
Per Flakstad
– En vellykket kommunereform er avhengig av at de ansatte og deres tillitsvalgte tas med i arbeidet når kommuner skal slå seg sammen, sa kommunalminister Jan Tore Sanner da to nye samarbeidsavtaler med de ansattes organisasjoner ble undertegnet i dag.
per.flakstad@fagbladet.no
De nye avtalene er en form for videreføring av kvalitetskommuneprogrammet som ble etterfulgt av «Saman om ein betre kommune» som ble avsluttet i fjor. Felles for alle disse er at de bygger på et trepartssammarbeid mellom administrasjon, politikere og de ansatte gjennom sine tillitsvalgte.
Den ene avtalen gjelder alle kommuner, og er mer en intensjonsavtale, mens en mer konkret avtale gjelder samarbeid i kommuner der det foreligger vedtak om å slå seg sammen.
– Vi vet at disse kommunene har mye og krevende omstillingsarbeid foran seg, og i en slik prosess er det svært viktig å ha med de ansatte og deres tillitsvalgte. Det skaper en forutsigbarhet og trygghet, og vi unngår misforståelser og usikkerhet. Det er en betydelig fordel, sa Jan Tore Sanner da avtalene ble undertegnet.
Ansatte får eierskap til utviklingen
– Avtalene er en videreføring av et arbeid som bygger på forståelse og respekt mellom partene i kommunesektoren. De vil bidra til å legge til rette for at de ansatte og både den politiske og administrative ledelsen i kommunene skal få til et godt samarbeid. Dette vil gi de ansatte et helt annet eierskap til utviklingsarbeidet med tjenestene i deres egne kommuner enn om det skulle ha kommet inn et eksternt konsulentfirma og fortalt dem hvordan de skulle gjøre ting, sa Fagforbundets leder, Mette Nord.
Hun håper at en slik nasjonal føring for lokalt samarbeid også kan utvikles til samarbeid over kommunegrensene slik at alle kan lære av hverandres gode forslag og løsninger.
Gode møteplasser
– Avtalen vi undertegner i dag handler om å gi informasjon og skape gode møteplasser. Det er viktig å skape resultater som er målbare, og det er viktig å ha gode eksempler som ansdre kan lære av, sa Jan Tore Sanner.
– Det skal ikke være slik at det lokale samarbeidet skal tres ned over hodene på ledelse og de ansatte, men komme som en naturlig følge av at forholdene legges til rette for et slikt samarbeid. Et poeng med en slik samarbeidsavtale er jo nettopp at de ansatte involveres slik at de får mulighet til å komme med innspill og forslag, slik at vi får en utvikling av tjenestetilbudet som baseres på erfaringene til dem som står midt i arbeidet og som vet hvor skoen trykker, sa Mette Nord.
Erfaringsutveksling
Intensjonsavtalen som alle kommuner vil bli invitert til å delta på, er en intensjonsavtale der det heter at samarbeidet skal bygge på prinsippene om lokalt styringsansvar og friheten til å styre virksomheten slik at den best møter lokale behov, og at folkevalgtre, administrasjon og ansatte/tillitsvalgte skal delta i arbeidet.
Avtalen til kommuner som skal slå seg sammen er mer omfattende. Her skal kommunene få et tilbud om kunnskap og mulighet for erfaringsutveksling om temaer som er aktuelle ved kommunesammenslåing. Partene skal i fellesskap bidra med innspill til tema og problemstillinger.
Dette skal skje gjennom møteplasser som kommunenes interesseorganisasjon KS vil få ansvaret for. Disse møteplassene skal arrangeres både som nettverk og fagsamlinger.
I tillegg til Jan Tore Sanner som kommunal- og moderniseringsminister, ble avtalene undertegnet av KS, UNIO, LO-Kommune, YS-Kommune og Akademikerne.
Nye samarbeidsavtaler
Samarbeidsavtalen er den tredje i rekken av avtaler der partene skal samarbeide om utvikling av kommuner.
Kvalitetskommuneprogrammet ble startet i 2006 av den rødgrønne regjeringen.
Den ble erstattet av «Saman om ein bedre kommune» i 2011.