JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byrådet i Oslo og Rødt tar tilbake kommersielle sykehjem

Høyre tar ikke ansvar for at sykehjemsansatte tapte titusener i lønn

– Vi er opptatt av at når vi ber private levere tjenester til oss, skal vi stille krav om at de ansatte får gode lønns- og arbeidsvilkår, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo.

– Vi er opptatt av at når vi ber private levere tjenester til oss, skal vi stille krav om at de ansatte får gode lønns- og arbeidsvilkår, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo.

Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Høyre, som satte Madserud sykehjem ut på anbud, tar ikke ansvar for at de ansatte på sykehjemmet er blitt lønnsmessig hengende etter sine kolleger på kommunale sykehjem.

2016121613350020230821171436

yngvil@lomedia.no

Når Oslo kommune tar tilbake Madserud sykehjem om få uker, får de ansatte nemlig et kraftig lønnshopp – inntil 50.000 kroner i året for hjelpepleiere i full stilling.

De kommer også inn i den kommunale pensjonsordningen, som er langt bedre for de ansatte enn den private de har hatt med sin kommersielle arbeidsgiver.

Hjelpepleierne får 50.000 kroner mer i lønn når Oslo kommune overtar privat sykehjem

Madserud sykehjem ble konkurranseutsatt i 2002 og er siden blitt drevet av kommersielle selskaper. Først Actica omsorg som ble kjøpt opp av Attendo, og fra 2007 har Norlandia drevet det, viser en oversikt fra For Velferdsstaten. På disse årene har ansatte blitt hengende lønnsmessig langt etter sine kolleger på sykehjem drevet av kommunen.

Høyre: – Ikke entydig bilde av store forskjeller

– Tar du og Høyre ansvar for at ansatte på Madserud sykehjem ble hengende langt lønnsmessig etter sine kolleger på sykehjem drevet av kommunen?

– Lønn og pensjon er et forhold mellom partene i arbeidslivet. Oslo Kommune har sine avtaler med de ansatte fagorganisasjoner, og det har også sykehjemmene som er privat drevet. Hvordan det slår ut, vil variere. Partene i arbeidslivet må ta ansvar for lønnsutviklingen, svarer Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo.

– Vi som kommune skal være forsiktige med å ha synspunkter om avtaler som er inngått mellom partene i privat sektor sier han.

Han er usikker på om det virkelig er så store forskjeller på lønnsnivået i de kommunale og de private sykehjemmene.

– Jeg er kjent med at det er lønnsforskjeller, men meg bekjent er det ikke et entydig bilde av store forskjeller mellom offentlig og privat drevne sykehjem. Det varierer avhengig av ansiennitet og utdanning for eksempel, sier Høyres gruppeleder i Oslo.

Sjekk snittlønna i over 100 yrker

– Hvordan påvirker dette, altså at de ansatte taper når kommersielle tar over, ditt syn på å konkurranseutsette flere sykehjem i Oslo?

– Fram til nå har vi hatt en ganske god balanse mellom private ideelle, andre private og kommunale sykehjem. De har kunnet lære av hverandre om å gi et godt tilbud til de pleietrengende. Vi vil bevare mangfoldet, svarer Lae Solberg.

SV: – Her ser vi lønnsforskjellene svart på hvitt

– Vi trenger å rekruttere mange dyktige fagfolk til eldreomsorgen i tida framover. Å ta vare på eldre og syke mennesker er en utrolig viktig oppgave. De som gjør denne jobben fortjener god lønn og pensjon, sier hun, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), eldrebyråd i Oslo.

– Vi trenger å rekruttere mange dyktige fagfolk til eldreomsorgen i tida framover. Å ta vare på eldre og syke mennesker er en utrolig viktig oppgave. De som gjør denne jobben fortjener god lønn og pensjon, sier hun, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), eldrebyråd i Oslo.

FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no #cfwesenberg

Inga Marte Thorkildsen (SV), eldrebyråd i Oslo, sier Madserud sykehjem er et tydelig eksempel på det ulike lønnsnivået i offentlige og private sykehjem.

– Det har vært noen diskusjoner om hvilke forskjeller det faktisk er mellom kommunen og de kommersielle når det gjelder lønnsnivå. Her ser vi svart på hvitt et tydelig eksempel på disse forskjellene. Det er et problem at det er så store forskjeller på kommunen og de kommersielle, når medarbeiderne gjør den samme jobben, mener Thorkildsen.

Hjelpepleiere taper flere titusen kroner på Høyres privatisering

Rødt: – Dette viser sannheten om velferdsprofitørene

– Jeg er veldig glad for at Rødt sammen med byrådet tar tilbake kommersielle sykehjem, og for at de ansatte nå får lønna de fortjener, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt og Rødts gruppeleder i bystyret i Oslo.

– Jeg er veldig glad for at Rødt sammen med byrådet tar tilbake kommersielle sykehjem, og for at de ansatte nå får lønna de fortjener, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt og Rødts gruppeleder i bystyret i Oslo.

Jan-Erik Østlie

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt og Rødts gruppeleder i bystyret i Oslo, mener saken viser sannheten om velferdsprofitørene.

– Dette er folk som står på dag og natt for våre eldre. Det minste de fortjener er anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Denne saken viser med all mulig tydelighet sannheten om velferdsprofitørene: De dumper ansattes lønn og pensjon for å berike eierne sine, sier Moxnes.

Få nyhetsbrevet vårt

Dette er saken

• Oslo kommune og Fagforbundet ble denne uka enige om at de ansatte på Madserud sykehjem skal innplasseres i lønnssystemet slik at de får med seg lønnsutviklingen i Oslo kommune som har vært siden Madserud ble satt ut på anbud.

• Hjelpepleiere i full stilling går opp mellom 40-50.000 kroner i året - i grunnlønn.

• De ansatte kommer igjen inn i den mye bedre kommunale pensjonsordningen.

Kilde: Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, FriFagbevegelse

Dette er lønnsforskjellene

Oslo kommune

• Ny pleieassistent: 318.450

• Ny helsefagarbeider: 347.450

• Fagarbeider etter 16 år: 380.050

KS og Virke

• Ny pleieassistent: 282.000

• Ny helsefagarbeider: 326.000

• Fagarbeider med 16 års ansiennitet: 392.100

Spekter

• Ny pleieassistent: 253.000

• Ny helsefagarbeider: 293.000

• Fagarbeider etter 16 år: 326.000

NHO Service

• Ny pleieassistent: 250.000

• Ny helsefagarbeider: 280.000

• Fagarbeider etter 16 år: 325.768

Kilde: Fagbladet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy