JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oliver Bullough har skrevet bestselger om korrupsjon

Norsk direktør holdes ansvarlig: I et av verdens minst korrupte land oppsto den største hvitvaskingsskandalen i verden

PENGELAND: Oliver Bullough på Kulturhuset i Oslo. Boken hans Moneyland finnes nå i norsk oversettelse, med tittelen Pengeland.

PENGELAND: Oliver Bullough på Kulturhuset i Oslo. Boken hans Moneyland finnes nå i norsk oversettelse, med tittelen Pengeland.

Res Publica

Journalisten Oliver Bullough peker blant annet på en bank med norsk direktør og nesten 300.000 kunder i Norge: – Mange er ikke klar over at korrupsjon er deres problem, sier han.

2019110810184920230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

andreas.tharaldsen@fagbladet.no

Den engelske journalisten Oliver Bullough har i flere år undersøkt hvordan penger fra korrupsjon flommer i lommene på de superrike og hvordan disse elitene skjuler formuene sine i skatteparadis:

– Når du leser en bok om korrupsjon og globalisering, får du lyst å kaste seg utfor en bygning etter fem sider. Jeg har prøvd å skrive en bok som både er seriøs og morsom, sier Oliver Bullough som nettopp var i Norge og holdt foredrag i regi av blant andre Fagforbundet. Boka hans Pengeland – Hvordan de superrike stjeler fra folket og truer demokratiet, ble av Dagbladets anmelder beskrevet som en av fjorårets viktigste dokumentarbøker.

Korrupte kreftleger

Bullough har skrevet for blant andre The Guardian og New York Times:

– Jeg tror mange er klar over hva korrupsjon er og at det gjør livet miserabelt for millioner av mennesker. Men jeg tror ikke så mange er klar over at det er deres problem, sier Oliver Bullough. Journalisten jobbet i syv år i Russland for Reuters. I Ukraina så han hvordan korrupsjonen også rammet kreftsyke barn:

– Jeg var på et kreftsykehus i Ukraina. Jeg møtte mødre som ville ha kreftbehandling for sine barn. Mødrene måtte bestikke kreftlegene bare for å at de skulle bli undersøkt av en lege. For hvert eneste steg i behandlingen må du bestikke noen. Jeg så mødre med døende barn som måtte betale månedslønner for medisiner og behandling som skal være gratis, forteller Oliver Bullough.

– De som stjeler disse pengene fra Ukraina bor i Storbritannia, og de bruker disse pengene på å bo i fancy leiligheter og sende barna sine til fine skoler.

Norsk direktør siktet

Når Fagbladet spør forfatteren og journalisten om hva penger fra mødre i Ukraina har med oss i Norge å gjøre, viser han til Danske Bank som har 270.000 kunder i Norge. Toppsjefen i Danske Bank, norske Thomas Borgen, ble tidligere i år siktet for korrupsjon.

Borgen trakk seg som direktør i 2018, etter at det har blitt avdekket at over 200 milliarder euro med «mistenkelige» penger har gått fra Russland, Ukraina og Aserbajdsjan via Danske Bank.

– Danmark har blitt rangert som det minst korrupte landet i verden av Transparency International. Den største banken der, Danske Bank, har vært gjennom den største hvitvaskingsskandalen i verden. Det handler ikke om hvilke land som er korrupte eller ikke, det er ikke land som er skitne og rene. Det er skittent overalt og det er vi i de rike landene som legger til rette for tyveri og korrupsjon. Milliarder av skitne, stjålne penger fløt gjennom den banken.

Oliver Bullough utenfor en bokhandel i Oslo. Han mener korrupsjon også angår nordmenn.

Oliver Bullough utenfor en bokhandel i Oslo. Han mener korrupsjon også angår nordmenn.

Res Publica

Gjelder også et selskap du eier

– Alle liker å tro at de er snille, og at deres penger er ærlig tjente. Men de skitne pengene, penger som er stjålet, er overalt. Disse pengene er også i Norge, sier Oliver Bullough.

Han viser til at det Telenor-eide selskapet Vimpelcom ga bestikkelser til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova for å få telelisenser i Usbekistan.

– Dette er et lærebokeksempel på hvordan korrupsjon oppstår, sier journalisten. Folket og staten eier 53 prosent av Telenor. Pengeland kom ut på norsk i år og er utgitt av Res Publica. Den tidligere MI6-agenten og kjente spionthriller-forfatteren John le Carrè har omtalt Pengeland som en bok "Alle politikere og pengefolk i hele verden bør lese".

Say Yes To The Dress

Oliver Bullough sier korrupsjonen har blitt såpass normalisert at det har blitt underholdning på tv. Reality-programmet Say Yes To The Dress, som også blir vist på norske tv-skjermer, skapte amerikanske avisoverskrifter og demonstrasjoner i Angola, da datteren til den angolanske ministeren Bornito De Sousa var deltaker.

– Hun brukte 200.000 dollar på brudekjoler. Det var ikke journalister som fant ut dette. Hun viste det selv frem på nasjonalt tv. Dette viser hvor normalt det har blitt for disse folkene å bruke såpass store penger, sier journalisten.

Fagforbundets medlemmer betaler for at over 2000 barn og unge får utdanning og helsehjelp i Fagforbundets barneby i nettopp Angola.

– Sett folk i fengsel

For Oliver Bullough gir det ikke noe mening å skille mellom korrupte og ukorrupte land.

– Land som Storbritannia og USA liker å lære verden om demokrati, men folk i andre land er klar over hva som skjer og hvor pengene går.

Forfatteren mener de skitne pengene må frem i lyset.

– Vi må få åpenhet om finanstransaksjoner. Det må ikke bli mulighet til å kjøpe selskaper anonymt. Det andre er håndhevingen av lovene – det må være en risiko for å bli tatt. Hvordan gjør vi det vanskelig å være korrupt? Vi må begynne å sette folk i fengsel, sier journalisten til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy