Kontor- og administrasjonsarbeider: Jeg forsto ikke helt hvorfor lærlinger i tømreryrket tjente mer enn meg

2018030808441120180308112630
MINDRE BETALT: Karina Zemaityte forstår ikke hvorfor lærlinger som tar håndverksyrker skal få bedre betalt enn lærlinger som tar for eksempel kontor- og administrasjonsfag.

MINDRE BETALT: Karina Zemaityte forstår ikke hvorfor lærlinger som tar håndverksyrker skal få bedre betalt enn lærlinger som tar for eksempel kontor- og administrasjonsfag.

Colourbox

Hvorfor skal lærlinger i mannsdominerte yrker få bedre lønn enn lærlinger i yrker som tradisjonelt er mer kvinnedominerte?

Da jeg begynte som lærling i kontor- og administrasjonsfaget, var jeg fornøyd med lønnen jeg fikk. Det var tross alt første gangen jeg hadde en stabil inntekt.

Etter å ha blitt kjent med flere lærlinger i andre yrker forsto jeg derimot at lønn varierer mye fra privat til offentlig sektor og fra fag til fag.

Jeg husker at jeg ikke helt forsto hvorfor lærlinger i tømreryrket tjente mer enn meg. En som er nyutdannet fagarbeider i kontor- og administrasjonsfag, tjener for eksempel rundt 188 kroner i timen. En nyutdannet fagarbeider i elektrofag tjener derimot 207 kroner i timen. Det utgjør bare noen kroner i forskjell, men det gir utslag i årslønn.

Like mye lærlinger?

Flere ganger har jeg spurt meg selv hvorfor jeg ikke bare valgte et håndverksyrke. Da kunne jeg hatt mer penger å rutte med i dag.

Det var derimot ikke lønn som avgjorde mitt yrkesvalg. Jeg valgte den yrkeskarrieren jeg mente ville passe til meg.

Likevel undrer jeg meg over hvorfor lærlinger i mannsdominerte yrker skal få bedre lønn enn lærlinger i yrker som tradisjonelt er mer kvinnedominerte? Er ikke vi som går kontor- og administrasjonsfag like mye lærlinger som elektrofagarbeidere?

Mye gjenstår

Høyere lønn gjør det mer attraktivt å arbeide i et håndverksyrke. Det er derimot ikke slik at det er minst like attraktivt for jenter og gutter å velge for eksempel elektrofag.

Det er ikke lenge siden en jente ville blitt sett rart på hvis hun fortalte at hun ønsket å bli elektriker. Det skjer ikke nødvendigvis så ofte i dag, og det er mer vanlig at jenter velger utradisjonelt. Likevel er det fortsatt mye som gjenstår for at jenter skal føle seg trygge når de velger den yrkesveien.

Jobbe hardere

Mitt inntrykk er at flere fortsatt har fordommer mot at jenter skal gå inn i mannsdominerte yrker. Etter hva jeg har oppfattet må jenter ha ben i nesa for å jobbe med det mannen tradisjonelt har hatt ansvar for. De må jobbe hardere enn guttene for å vise at de fortjener respekt på lik linje som dem.

For ut jevne ut forskjellene bør jenter satse på de yrkene som tradisjonelt blir sett på som utradisjonelle for kvinner. Da vil jenter forhåpentligvis ikke lenger trenge å bevise at de er like gode som guttene. At jenter kan gjøre akkurat det samme gutter, blir i stedet den nye normalen.

Lønnsforskjellene og de stadige fordommene om hva som er tradisjonelle yrker knyttet til kjønn, må jevnes ut.

For ut jevne ut forskjellene bør jenter satse på de yrkene som tradisjonelt blir sett på som utradisjonelle for kvinner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy