JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gikk for skarpere uttalelse

Arnfinn fikk flertall for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

FIKK FLERALL: Arnfinn Sjøenden fra Fagforbundet i Finnmark fikk med seg flertallet på en uttalelse som presiderer at de vil ha varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

FIKK FLERALL: Arnfinn Sjøenden fra Fagforbundet i Finnmark fikk med seg flertallet på en uttalelse som presiderer at de vil ha varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Per Flakstad

Flertallet på Fagforbundets landsmøte gikk for en skarpere uttalelse som slår fast at Lofoten, Vesterålen og Senja skal vernes varig.

2017102015031020230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no/helge.birkelund@lomedia.no

– Tenk på framtida folkens, sa Arnfinn Sjøenden fra Finnmark fra talerstolen sekunder før avstemningen. Han ville ha med en presisering i programmet til Fagforbundet som slår fast at de skal «Arbeide for varig vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og andre særlig sårbare områder på norsk sokkel.»

FLERTALLET PÅ LO-KONGRESS MOT OLJE I LOFOTEN

Vil stå opp for livsgrunnlaget for medlemmene

– Dette var utrolig deilig, sier Sjøenden og puster ut rett etter han fikk med seg flertallet på Fagforbundets landsmøte:

– Det betyr at vi blir en sterk og tydelig stemme inn mot politiske samarbeidspartnere om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette betyr at vi står opp for alle dem som lever av fiskeri og de som jobber i barnehage, skoler og eldreomsorg der folk lever av fiske. Dette er våre medlemmer, sier Sjøenden.

Før LO-kongressen tidligere i år var Fagforbundet veldig tydelige på at de ville ha varig vern. Det endte med et politisk kompromiss med blant andre Fellesforbundet og Industri Energi om å konsekvensutrede dei fiskerike områda i nord.

FAGFORBUNDET GIR IKKE OPP VARIG VERN

Vil sende politisk signal

Redaksjonskomiteen ville ha en annen uttalelse: «Arbeide for at norsk olje- og gassproduksjon trappes ned i tråd med målene i Paris-avtalen, og at særlig sårbare områder må gis varig vern.» I Redaksjonskomiteens forslag var Lofoten, Vesterålen og Senja definert som sårbare områder senere i teksten.

– Hva tror du andre LO forbund som vil ha åpning tenker nå, etter at dere nettopp ble enige om et kompromiss om å utrede konsekvensene?

– Vi er inne i en fireårsperiode og kongressvedtaket står i fire år. Vi som forbund må kunne være tydeligere på hva vi mener og det er det jeg vil oppnå. Kongressvedtaket er vagt og rundt. Kanskje dette kan brukes som en stemme inn mot de politiske partiene og våre støttespillere. Kanskje vi klarer å så en tanke inn i sentralstyret til Ap, sier Sjøenden.

60 PROSENT AV DYREARTER BORTE PÅ FÅ ÅR

– Har ansvar for kompromisset

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, tar vedtaket til etterretning:

– Det er ikke uventet at Fagforbundet konkluderer noe annerledes enn oss i spørsmålet om oljeutvinning, på akkurat samme måte som vi har et annet syn på prioriteringen av seks timers arbeidsdag. Slik er det ofte i LO. Ulike meninger i ulike forbund som representerer ulike yrkesgrupper, sier Jørn Eggum og legger til:

– Likevel er det viktig for meg å minne om at vi alle har et helhetlig ansvar for at vedtak LO-kongressen gjør respekteres, sier Fellesforbund-lederen. Han ønsker samtidig å gratulere Mette Nord og Fagforbundet med et vel gjennomført landsmøte:

– De har løftet en rekke viktige faglige og politiske spørsmål, mener han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy