Landsmøte 2017

Fagforbundet vedtok støtte til internasjonal boikottbevegelse

Landsmøtet vedtok støtte til internasjonal boikottbevegelse mot én stemme.

Landsmøtet vedtok støtte til internasjonal boikottbevegelse mot én stemme.

Kathrine Geard

Fagforbundet understreker dermed enda tydeligere sitt standpunkt mot Israels okkupasjon i Palestina. Vedtaket ble gjort mot én stemme.

2017101820550020171019091106

hege.bakken@fagbladet.no

I uttalelsen som ble vedtatt onsdag kveld, mot én stemme, heter det at Fagforbundet støtter boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) av israelske varer.

Dette er en enda tydeligere understreking av Fagforbundets arbeid mot okkupasjonen av de palestinske områdene.

– Det vi ser, er at okkupasjonen blir verre og verre og at verdens resolusjoner og fordømmelse ikke virker. Det gjør derimot økonomiske pressmidler. Derfor mener vi at boikott, deinvesteringer og sanksjoner er et fredelig tiltak som faktisk virker, sier Stein Guldbrandsen, som har ansvar for Fagforbundets solidaritetsarbeid internasjonalt og nasjonalt.

Her er hele uttalelsen:

«Okkupasjonen av Palestina har vart i 50 år. Det er ingen tegn til at okkupasjonen vil opphøre i nær framtid. Fredsforhandlingene om en tostatsløsning har mislyktes i to tiår. Det har ikke fått konsekvenser for den israelske regjeringen. De sier de ønsker en tostatsløsning, samtidig som landet fører en bosettingspolitikk som nærmest gjør en palestinsk stat umulig. FN-resolusjonen om full byggestans i de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden har ikke hatt effekt.

I tillegg til blokaden, har Gaza vært utsatt for syv bakkeinvasjoner på ni år. Foruten sivile tap og traumatisering av en hel befolkning, har disse ført til en permanent humanitær krise.

Fagforbundet krever at den norske regjeringen anerkjenner Palestina som egen stat innenfor 1967-grensene, som 137 FN-nasjoner allerede har gjort. En anerkjennelse vil bidra til å styrke palestinernes forhandlingsposisjon, og i tillegg føre til en reell fredsprosess. Anerkjennelse vil også ansvarliggjøre den palestinske politiske ledelsen til å finne løsning på konflikten mellom Fatah og Hamas. Anerkjennelse vil styrke Palestina sin politiske posisjon internasjonalt.

Det internasjonale samfunnet og Norge anerkjenner ikke Israels bosettinger på okkupert land som en del av Israel. Norske myndigheter må, som en konsekvens av dette, sørge for at Statens pensjonsfond utland og norsk næringsliv ikke styrker okkupasjonen. Gjennom handel med og investeringer i selskaper som bidrar til folkeretts- og menneskerettsbrudd i de okkuperte palestinske områdene, godtar det internasjonale samfunnet okkupasjonen. Myndighetene må komme med en skriftlig anbefaling til norsk næringsliv som fraråder økonomisk samkvem med slike selskaper. Norge bør ta et initiativ til internasjonal boikott av israelske varer fra okkuperte områder. Fagforbundet støtter boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) som fredelige pressmidler. De har ført, og fører til resultater, og utelukker ikke fortsatt dialog.

Still Israel til ansvar nå

Det internasjonale samfunnet har tatt på seg kostnadene for okkupasjonen, blokaden og gjenoppbyggingen av Gaza. Verken dialog eller FN-resolusjoner har ført til at Israel har endret sin politikk. Dette kan ikke fortsette. Regjeringen må bidra til at staten Israel stilles for Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) for brudd på folkeretten, menneskerettighetene og internasjonale konvensjoner, og stilles til ansvar for sine krigsforbrytelser.»

Fagbladet følger opp saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy