For første gang er det nå to sykepleiere i Fagforbundets toppledelse

Parhester med trøkk: Iren Luther og Sissel M. Skoghaug har samarbeidet i en årrekke. Nå sitter begge to i Fagforbundets toppledelse.

Parhester med trøkk: Iren Luther og Sissel M. Skoghaug har samarbeidet i en årrekke. Nå sitter begge to i Fagforbundets toppledelse.

Øystein Windstad

De snakker fort, de fullfører hverandres setninger, og backer energisk opp hverandres poenger. Det lover godt for samarbeidet mellom sykepleierne i Fagforbundets toppledelse.

2017102312394520171024090645

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Sissel M. Skoghaug og Iren Luthers energiske framtoning vil være kjent for mange av Fagforbundets medlemmer. Sissel har vært frikjøpt på heltid siden 2009, og har vært nestleder i forbundet de siste fire årene. På landsmøtet fikk hun fornyet tillit, og med i seg i forbundsstyret får hun nå sykepleierkollega Iren Luther, som rykket opp fra nestleder til leder i Seksjon helse og sosial, og dermed også inn på fast plass i forbundets arbeidsutvalg.

For første gang er det nå to sykepleiere i Fagforbundets toppledelse.

Bredde og tverrfaglighet

Samarbeidet mellom de to går imidlertid mange år tilbake, og de kjenner hverandre godt, blant annet gjennom sykepleiernettverket som de begge har vært engasjert i. Siden oppstart av nettverket har antall sykepleiere som er medlemmer i Fagforbundet økt fra 970 til 4500, altså nær en femdobling.

– Det er gjort et vanvittig rekrutteringsarbeid. Når antallet sykepleiere øker, blir det også lettere å verve flere. I starten var det mange sykepleiere som ikke forsto at de kunne være medlemmer i Fagforbundet. Etter hvert har vi fått mange sykepleiere som tillitsvalgte, og da går også vervearbeidet lettere.

I motsetning til profesjonsforbundene, som først og fremst jobber for sine egne, er det mange i helsesektoren som nå ser betydningen av bredere alllianser, framhever de to:

– De ser at vår tilnærming med teamarbeid og tverrfaglighet gir resultater.

Kamp mot tøffe rammer

Trøkket framover vil ligge på å jobbe mot den blåblå politikken, sier de to toppsykepleierne. Og det er nok å ta fatt i:

– Vilkårene for våre medlemmer i helse- og sosialsektoren er blitt tøffere, mye på grunn av utstrakt privatisering.

– I sykehussektoren bidrar for eksempel fritt behandlingssvalg og momsfritak til oppsplitting av arbeidsplassene og tap av rettigheter for de ansatte.

Fortida kommer tilbake

Arbeidstidsordningene er et annet område som trenger nøye overvåking, påpeker de:

– Langvakter, kortvakter, delte vakter, og folk som tvinges til å være selvstendig næringsdrivende - dette er bare noen av problemene vi ser øker på.

– Det presenteres som «lure» løsninger, men dette er ordninger som hører fortiden til, som vi trodde vi hadde avskaffet for godt. Derfor må vi kjempe for et anstendig arbeidsliv som gjør at folk kan stå i jobbene sine gjennom et helt yrkesliv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy