JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landets største fagforbund støtter den palestinske boikotten av Israel

-DET VIRKER: Stein Guldbrandsen i Fagforbundet sier det må press til på Israel for å få slutt på Israels okkupasjon av Palestina, og det bør gjøres gjennom boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel.

-DET VIRKER: Stein Guldbrandsen i Fagforbundet sier det må press til på Israel for å få slutt på Israels okkupasjon av Palestina, og det bør gjøres gjennom boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel.

Øystein Windstad

Landsmøtet i Fagforbundet har vedtatt å støtte den palestinske bevegelsen for boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel (BDS).

2017101916254320230821171436

yngvil@lomedia.no

Israels ambassadør til Norge sier at Fagforbundet ikke forstår konflikten mellom Israel og palestinerne.

Mot én stemme vedtok de 430 delegatene på Fagforbundets landsmøte en uttalelse som støtter opp om den palestinske boikottbevegelsen som 170 palestinske organisasjoner er tilsluttet. Hovedmålet til bevegelsen er at Israel avslutter okkupasjonen av Vestbredden, Øst-Jerusalem, Gaza og Golanhøydene og anerkjenner de palestinske flyktningenes rett til å vende tilbake.

– Okkupasjonen blir verre og verre og verdens resolusjoner og fordømmelse virker ikke. Det gjør derimot økonomiske pressmidler, sier Stein Guldbrandsen, som har ansvar for Fagforbundets solidaritetsarbeid internasjonalt og nasjonalt.

– Boikott, de-investeringer og sanksjoner er fredelige tiltak som faktisk virker, sier han til Fagbladet.

Fagforbundet viser til at disse tiltakene gir resultater, og ikke utelukker fortsatt dialog.

Enda et boikottvedtak

Tidligere i år vedtok LO-kongressen, Landsorganisasjonens høyeste organ, å arbeide for «en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel».

Fagforbundet spilte en viktig rolle i å utforme og få vedtatt boikottvedtaket. Så langt har ikke LO satt vedtaket ut i livet.

Stein Guldbrandsen i Fagforbundet kan ikke se at det er noen «materiell forskjell» på LO-kongressens og Fagforbundets vedtak. Økonomisk boikott kan bety både sanksjoner og de-investeringer.

Forskjellen ligger i at Fagforbundet gir uttalt støtte til BDS-bevegelsen, som er inspirert av den sørafrikanske kampen mot apartheid-regimet.

BDS Norge: – Fagbevegelsen viktig partner i solidaritetskampen

BDS-bevegelsen har også en gren i Norge. Den ser på den norske fagbevegelsen som en av sine aller «viktigste partnere i solidaritetskampen for palestinerne».

– En slik offentlig støtteuttalelse fra Norges største fagforbund som har så mange medlemmer er veldig viktig for oss. Vi ønsker å nå fram til flest mulig mennesker, sier Nikos Tavridis-Hansen til FriFagbevegelse. Han er talsperson for BDS Norge.

Tavridis-Hansen sier «alle som profitterer på den israelske okkupasjonen og undertrykkelsen av Palestina skal omfattes av en boikott».

Ap støtter ikke Fagforbundets vedtak

Arbeiderpartiet reagerer på boikott-vedtaket med å si at partiet «ikke støtter en generell boikott av Israel eller israelske varer». Ap gjør et skarpt skille mellom staten Israel og Israels okkupasjon av palestinske områder.

«Arbeiderpartiet er for merking av varer produsert på okkupert palestinsk land. Forbrukere må få mulighet til ikke å kjøpe disse produktene», skriver utenrikspolitisk talsperson i Ap, Anniken Huitfeldt, i en epost til FriFagbevegelse.

Hun legger til at israelsk verdiskapning på okkupert land heller ikke er omfattet av handelsavtalen Norge har med Israel gjennom EFTA.

Vil fraråde norsk næringsliv økonomisk samarbeid

Huitfeldt mener at norske myndigheter skriftlig må fraråde norsk næringsliv økonomisk samarbeid med selskaper som støtter opp om ulovlig bosettingsvirksomhet og andre brudd på Folkeretten og menneskerettene i de okkuperte palestinske områdene.

– Da vi satt i regjering trakk Statens pensjonsfond seg ut av selskaper direkte involvert i den ulovlige bosettingsvirksomheten, sier Huitfeldt.

– Arbeiderpartiet støtter opprettelsen av en egen palestinsk stat. Vi vil ikke lenger sette en endelig fredsavtale som forutsetning for å anerkjenne en palestinsk stat.

Én delegat stemte mot

Osvald Fyllingen fra Fagforbundet i Hordaland var den eneste som rakte opp hånda og stemte mot landsmøtets Palestina-uttalelse.

– Fagforbundet bør bygge bruer mellom partene, sier Fyllingen til FriFagbevegelse.

Han mener at Palestina-uttalelsen om boikott kan føre til akkurat det motsatte.

– Jeg er redd for at dette kan oppfattes som å skape splittelse mellom palestinerne og israelerne. Boikott av staten Israel er ikke veien å gå for å finne en fredelig løsning på konflikten, fastholder han.

Etter avstemningen kom det flere delegater bort til ham og sa at de skulle ønske de også hadde stemt mot, forteller Fyllingen.

Fyllingen mener det er riktig at Fagforbundet støtter og hjelper «de lidende palestinerne» og viser at forbundet er der for dem.

– Jeg savner at vi også står sammen med våre kamerater i Israel og israelsk LO, Histadrut. Denne uttalelsen ble for ensidig, sier Fyllingen.

Israel: – Fagforbundet forstår ikke konflikten

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, mener «Fagforbundet atter en gang har vist sin mangel på forståelse av essensen i konflikten».

Ambassadør Schutz kobler kjapt Israel-kritikere til anti-semittismen, og hevder at «80 år etter at jødene ble systematisk forfulgt i Europa, så støtter Fagforbundet krefter som oppfordrer til ødeleggelse av den eneste jødiske staten i verden». Den israelske ambassadøren viser til at en av BDS-grunnleggerne har sagt at jødene ikke har rett til sin egen stat.

BDS: – Israel nekter palestinske flyktninger å vende hjem

Det får BDS-talspersonen i Norge til å spørre hva slags stat Israel er og for hvem.

– Er du palestiner som ble fordrevet fra landet ditt, nekter Israel deg å vende tilbake til ditt hjem. Samtidig er det en egen israelsk lov som gir alle jøder i verden, uansett hvor de kommer fra, rett til statsborgerskap i Israel, sier Nikos Tavridis-Hansen.

– Skulle Norge være en kristen stat kun for nordmenn, spør han seg og svarer at den tid er forbi. Han trekker parallell til «jødeparagrafen» som nektet jøder å oppholde seg i Norge.

Relevant å sammenligne Israel med apartheid

Han mener også det er relevant å sammenligne Israel med apartheid.

– Palestinske borgere på Vestbredden stilles for retten i israelske militærdomstoler, mens jødiske bosettere, som bryter Folkeretten ved å kolonisere Vestbredden, dømmes av sivile domstoler i Israel.

– Apartheid i Sør-Afrika måtte opphøre, men det betyr jo ikke at hvite sørafrikanere ikke har rett til å leve der. Jøder skal selvfølgelig få leve i Palestina og Israel - med like rettigheter for alle uavhengig av etnisk og religiøs bakgrunn, mener Tavridis-Hansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy