Landsstyret vil skjerpe EØS-teksten

SKJERPET MOT EØS: Sissel M. Skoghaug mener teksten om EØS er skjerpet i forslaget til nytt handlingsprogram.

SKJERPET MOT EØS: Sissel M. Skoghaug mener teksten om EØS er skjerpet i forslaget til nytt handlingsprogram.

Per Flakstad

– Vi vet mange er opptatt a v EØS, derfor har landsstyret foreslått å skjerpe teksten i forslaget til nytt handlingsprogram, sa nestleder Sissel M. Skoghaug som innledet om prinsipp- og handlingsprogrammet.

20171017155741

per.flakstad@fagbladet.no

Formuleringen om å arbeide for å ta arbeidslivsspørsmål og faglige rettigheter er tatt ut av handlingsprogrammet. Grunnen er at dette aldri har vært en del av EØS-avtalen, og derfor blir det meningsløst å ha en slik tekst i handlingsprogrammet.

I stedet foreslår landsstyret følgende tekst: «Norske myndigheter må sørge for en grundig gjennomgang av avtalen for å sikre den norske arbeidslivsmodellen.» I tillegg vil landsstyret at Fagforbundet krever at norske myndigheter skal bruke reservasjonsretten og andre virkemidler der det trengs.

Ifølge Skoghaug er dette en offensiv og skjerpet EØS-formulering.

Likevel har flere foreninger sendt inn forslag om at forbundet må arbeide for å skrote hele avtalen.

Forbud mot profitt på velferd

De er sendt inn over 900 forslag til prinsipp- og handlingsprogrammet.

– Det er ingen tvil om at vi har utfordrende år foran oss, sa Skoghaug. Hun viste til fire nye år med borgerlig regjeringen og en utvikling som med stor sannsynlighet vil føre til større økonomiske og sosiale forskjeller.

– Vi er en organisasjon som er tuftet på omtanke og samhold, og da må vi engasjere oss og si tydelig ifra, sa nestlederen.

I prinsippprogrammet er det blant annet foreslått å jobbe for et forbud mot profitt på velferdstjenester, og i tillegg omhandler handlingsprogrammet mange av de sakene som Fagforbundet er opptatt av.

– Det er i motgang vi ser verdien av sterke fagforeninger. Utviklingen forteller oss at det er der vi er nå. Derfor trenger vi et godt prinsipp- og handlingsprogram for de neste årene, sa Sissel M. Skoghaug.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy