LO-kongressen 2017

Dette kan bli den nye LO-ledelsen

Øverst fra venstre: Hans-Christian Gabrielsen, Peggy Hessen Følsvik, 
Roger Haga Heimli og Julie Lødrup.
Nederst fra venstre: Trude Tinnlund, René Rasmussen, 
Are Tommasgård og Terje O. Olsson

Øverst fra venstre: Hans-Christian Gabrielsen, Peggy Hessen Følsvik, Roger Haga Heimli og Julie Lødrup. Nederst fra venstre: Trude Tinnlund, René Rasmussen, Are Tommasgård og Terje O. Olsson

Montasje

En uke før valg til LOs ledelse begynner brikkene å falle på plass. Det ser ut til å bli et historisk udramatisk valg.

2017050410344620170504103524

torgny@lomedia

Torsdag 11. mai klokka 15.00 skal LO-kongressen velge ny ledelse for LO. Men allerede en uke før kongressen ser det ut til at det meste er klart.

Det er ingen tvil om at Hans-Christian Gabrielsen rykker opp som leder. Hans kandidatur er ubestridt og han er godt likt.

Med seg som nestledere får han Roger Heimli fra Fagforbundet og Peggy Hessen Følsvik fra Handel og Kontor.

Når Fagforbundet har sagt de vil ha nestlederen, får de det. Fagforbundet har nesten 40 prosent av alle LO-medlemmene.

Rørlegger fra Fagforbundet skal bli ny nestleder i LO

Uaktuell

Fagforbundet som er LOs desidert største forbund har som regel hatt to personer i LO-ledelsen, men det ser ikke ut til at de kommer opp med en kandidat til. Tidligere har Gunn Karin Gjul vært nevnt som kandidat, men etter det LO-Aktuelt erfarer er hun ikke lenger aktuell til den oppgaven.

Med to menn og en kvinne helt i toppen er det duket for en kvinne som førstesekretær. Poenget med førstesekretærjobben er at den som innehar den posisjonen har stemmerett i LOs sekretariat.

I sekretariatet sitter lederne for de største LO-forbundene, sammen med de fire øverste i LOs ledelse.

De øvrige LO-sekretærene har ikke stemmerett i sekretariatet. De fungerer som vara i sekretariatet og har bare stemmerett hvis de andre har fravær.

Trude Tinnlund fra Fellesforbundet og René Rasmussen fra Musikernes Fellesorganisasjon sitter begge i LOs ledelse i dag, og er sånn sett kandidater til førstesekretærjobben.

Dette blir de store sakene på LO-kongressen

Førstesekretær

En annen mulighet er Julie Lødrup fra NTL. I dag sitter Tor-Arne Solbakken fra NTL som nestleder. Han går av. NTL har lansert Lødrup og har fått støtte fra flere store LO-forbund. NTL vil gjerne ha sin person i en slik maktposisjon. Hvis Gabrielsen, Heimli, Følsvik og Lødrup blir valgt til toppen, får de fire sektorene stat, kommune, industri og service hver sin representant, og det vil bli en balansert toppledelse.

NTL foreslår Julie Lødrup til LO-ledelsen

Stille om Kvisvik

Både Are Tomasgard fra Industri Energi og Terje O. Olsson fra EL og IT Forbundet sitter som LO-sekretærer i dag. De har sagt de tar gjenvalg, og det har ikke kommet noen uttalte motkandidater til deres plasser.

Leder i FO, Mimmi Kvisvik, har meldt seg som kandidat til LO-ledelsen for å kjempe for de langtidsutdannede i LO. Ifølge det som blir sagt i hennes egen organisasjon, er det aktuelt å ta opp kampen mot Renée Rasmussen. Hun kommer fra et lite forbund som ikke kan forvente å være representert i LOs ledelse.

Men det har vært særdeles stille om Kvisviks kandidatur etter at hun ble lansert. De færreste som LO-Aktuelt har snakket med, tror at hun har noen sjans til å bli valgt. Da måtte forbundet ha drevet en mer aktiv valgkamp på forhånd.

Enighet blant de store

Det har ved tidligere anledninger vært brå omveltninger i LO-kabalen helt fram til siste time før valget. Ofte har det vært tidligere leder i Fagforbundet, Jan Davidsens verk. Nå er han ute – og signalene fra Fagforbundet går ut på at de er fornøyd når Heimli er på plass.

Fellesforbundet er fornøyd med en slik sammensetning som skissert. De har to i ledelsen, inkludert leder.

I kongressalen har Fellesforbundet og Fagforbundet bortimot flertall og hvis de to er enige har de andre lite de skal ha sagt.

Leder av valgkomitéen på kongressen er leder i Postkom, Odd Christian Øverland.

Den nye LO-ledelsen kan da bli seende slik ut:

Hans-Christian Gabrielsen, Fellesforbundet, leder

Peggy Hessen Følsvik, Handel og Kontor, nestleder

Roger Heimli, Fagforbundet, nestleder

Julie Lødrup, NTL, førstesekretær

Trude Tinnlund, Fellesforbundet, LO-sekretær

Renée Rasmussen, MFO, LO-sekretær

Are Tomasgard, Industri Energi, LO-sekretær

Terje O. Olsson, EL og IT Forbundet, LO-sekretær

Utfordrer:

Mimmi Kvisvik, FO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy