Helsefagarbeidere som Stine Birgitte Harsem Kipperberg kan se fram til lønnsoppgjøret i 2020. Da ønsker Fagforbundet å prioritere de med fagbrev. Bildet er tatt under NM i yrkesfag.
Håvard Sæbø
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– I år ønsker vi et forbundsvist oppgjør, sier Mette Nord til Fagbladet.
Torsdag og fredag denne uken avholdes landsstyremøtet på Fagforbundets hovedkontor i Oslo. Der vedtok Fagforbundet sine krav inn mot tariffoppgjøret 2020.
LOs to største forbund enige
Oppgjørsformen blir avgjort av LOs sekretariat i februar. Men med Fagforbundets avgjørelse denne uken tyder mye på at det blir et forbundsvist oppgjør.
Fagforbundet er LOs største forbund. Tidligere denne uka uttalte forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til FriFagbevegelse at også de ønsker et forbundsvist oppgjør. Fellesforbundet er LOs nest største forbund. Sammen organiserer de over halvparten av LOs medlemmer.
Skal prioritere fagarbeidere
De tre siste årene har oppgjørene vært samordnede. Det skjer neppe til våren. En årsak til det er at Fagforbundet ikke ser at det er noen store reformer som må løftes i felleskap.
I mellomoppgjøret i fjor var det høyskolegruppene som kom best ut. Fagforbundet har vedtatt at alle skal ha en kjøpekraftsvekst til neste år. Men de ønsker å legge mest vekt på å øke lønna for fagarbeidere.
– Fagarbeidere har blitt hengende etter i lønnsutviklingen. Så vi må prioritere det nivået i neste års tariffoppgjør, sier Mette Nord.
Fagbrev skal lønne seg
En annen grunn til at fagarbeidere blir prioritert i årets tariffoppgjør, er at Fagforbundet ønsker å gjøre det mer attraktivt å formalisere kompetansen, for eksempel ved å ta fagbrev. I dag opplever mange at lønnshoppet dette gir, ikke svarer til innsatsen.
– Avstanden mellom de uten og de med fagkompetanse har over flere år blitt mindre og mindre. Det er fordi fagarbeidere har hatt for dårlig lønnsutvikling. Vi må sørge for at det skal lønne seg å utdanne seg, sier Nord.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen
Herman Bjørnson Hagen