Svenske hjemmehjelpere får ikke lønn for tiden de bruker på å reise fra en bruker til en annen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
sidsel.hjelme@fagbladet.no
– Reisetid mellom brukere er helt klart arbeidstid som de ansatte skal ha betalt for, sier Micael Adriansson, tillitsvalgt for Kommunal (Fagforbundets svenske søsterorganisasjon) til nettavisen ka.se.
– Kan man ikke forflytte seg mellom brukerne, så kan man heller ikke utføre arbeidet, sier Adriansson.
Verst for timeansatte
Kommunal har hatt flere saker for medlemmer som mener de har jobbet gratis. I noen av sakene har de fått medhold, i andre ikke.
– Det er jo et spørsmål om bevisbyrde. Når vi kan bevise at vedkommende har vært ansatt i en viss prosent, løser det seg ofte.
– Om de bare jobber på timebasis, kan arbeidsgiver dele opp arbeidsdagen i flere vakter. Det betyr at enkelte må jobbe fra morgen til kveld for å skrape sammen en heltidslønn, sier den tillitsvalgte til ka.se.
Kommunen kan ikke kontrollere
Ørebros kommunalråd, John Johansson sier til SVT Ørebro at han forutsetter at de private selskapene i hjemmetjenesten betaler den lønna de ansatte har krav på. Han mener det er vanskelig for kommunen å kontrollere det.
– Vi kan ikke gå inn i den enkeltes lønnsspesifikasjoner. Det må være en sak mellom den ansatte, selskapet og fagforeningen, sier Johansson til SVT.
Rekommunalisering i 2020
Fra og med april neste år slutter Ørebro med valgfrihet i hjemmetjenesten. Kommunen har hatt flere selskaper inne som senere er blitt kastet ut på grunn av brudd på lov- og avtaleverk.
Dette har blant annet vært et selskap som tidligere er dømt for økonomisk kriminalitet og hadde en konkurs med milliongjeld i bagasjen. Det oppdaget ikke Ørebro kommune da de inngikk avtale med selskapet.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye