I rapporten «Private aktører i velferdsstaten» kom det fram at det innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester er utenlandske konserner som står for om lag 2/3 av omsetningen til de kommersielle, og at disse har hatt en sterk vekst de siste årene.
Anna Granqvist (illustrasjonsfoto)
Robert Steen, byråd for helse- eldre og innbyggertjenester, og Siri Follerås, leder
Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo
Høyres regjeringserklæringer er fine fordi de er så ærlige. I Sundvolden-plattformen slo de fast at «… produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester».
I Granavolden-plattformen skrev regjeringen at de skulle utvikle en ordning for fritt brukervalg etter modell fra Sverige.
Sverige skiller seg som kjent ut ved å ha et høyere innslag av kommersielle selskaper i velferden enn noen av de andre nordiske landene.
Under Erna Solberg har den kommersielle velferden i Norge vokst fra 12,3 % av sysselsettingen på velferdsfeltet til 14,2 %. Det er fremdeles et stykke opp til det svenske nivået på om lag 20 %, men det vil Høyre gjøre noe med.
• Til denne badebyen på Malta gikk omsorgspenger for hjemmetjenester i norske kommuner
Derfor har de foreslått å lage en ordning som vil gjøre det mulig å kommersialisere kommunale helse- og omsorgstjenester uten grundige prosesser i kommunene. Regjeringen ønsker å fjerne kommunenes mulighet til å velge om private samarbeidspartnere skal ha ideelle formål eller profittformål.
De vil åpne for at mer skattepenger kan ende i lommene til helseprofittører fremfor at det skal gå til å sikre velferd for innbyggerne.
Dette er en høyaktuell tematikk, da Regjeringens eget velferdstjenesteutvalg for noen uker siden la fram sin rapport, «Private aktører i velferdsstaten».
Her kom det fram at det innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester er utenlandske konserner som står for om lag 2/3 av omsetningen til de kommersielle, og at disse har hatt en sterk vekst de siste årene.
• Slik har amerikanske multimilliardærer fått tilgang til norske skattekroner
Utvalget dokumenterer samtidig at disse aktørene i større grad enn andre løser oppgavene sine ved hjelp av innleie og underleverandører, mens det gjennomsnittlige lønnsnivået ligger 10 % under kommunens.
Regjeringen presser kvaliteten på omsorgen og fagarbeiderne
Helse- og omsorgstjenestene står overfor alvorlige utfordringer i kommune-Norge, med en aldrende befolkning og økende problemer med rekruttering av kvalifisert arbeidskraft som følge av at unge mennesker i større grad velger å bosette seg i sentrale strøk.
Kombinert med et stadig økende press for å redusere kostnader setter dette den kommunale omsorgen under et voldsomt press.
En erfaring fra håndteringen av pandemien er at Norge trenger flere helsefagarbeidere. Vi er i altfor stor grad avhengig av fagarbeidere fra andre land. Da må vi gjøre helse- og omsorgsyrkene attraktive og til å leve av.
Bare slik kan vi sikrer folk i hele landet gode og trygge velferdstjenester.
På tross av dette ønsker regjeringen å pålegge kommunene å betale kommersielle private aktørene samme satser som de betaler i sine egne tjenester.
Det er nesten så man mistenker at der Velferdstjenesteutvalget fant det for komplisert å avdekke om de utenlandske aktørene henter ut stor profitt, så ønsker regjeringen å sikre at de kan gjøre det.
Regjeringens forslag vil altså true rekrutteringen til helse- og omsorgsyrker, og true kvaliteten i helsetjenestene til folk ved å invitere kommersielle aktører til å høste stor profitt fra velferden vår.
Samtidig løfter regjeringen ikke en finger for at kommuner som ønsker å samarbeide med ideelle aktører, skal kunne legge til rette for det. Som sagt, det fine med regjeringens plattformer er at de er ærlige.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
TARIFFAVTALER: Noen tariffavtaler gir deg rett på full lønn under sykdom.
Kasper Holgersen
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Ida Christin Foss
Privat
I rapporten «Private aktører i velferdsstaten» kom det fram at det innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester er utenlandske konserner som står for om lag 2/3 av omsetningen til de kommersielle, og at disse har hatt en sterk vekst de siste årene.
Anna Granqvist (illustrasjonsfoto)
Privat