Fra grasrota

– Jeg er redd for å smitte med korona, det bør du også være

2020031309580020200313121326

shutterstock.com

Alvorlighetsgraden av denne folkehelsetrusselen har gått opp for meg mer og mer. Har det gått opp for deg også? Bra. Dette må vi løse sammen. Vi er førstelinjen.

Nattevakt i hjemmebaserte tjenester i Melhus

Jeg er ikke redd for at jeg skal få koronaviruset. Jeg er redd for at jeg skal smitte mine pasienter. Det bør du også være.

Veien mellom liv og død kan være kort

Jeg arbeider med en pasientgruppe hvor veien mellom liv og død mange ganger kan være kort. Jeg arbeider med alvorlig somatisk syke barn og unge som på grunn av sin problematikk har behov helsehjelp – døgnet rundt. Verdens fineste og mest meningsfulle jobb – jeg kan bidra til at barn kan bo hjemme hos familiene sine. Det er fint, tenker jeg. Mange av barna jeg jobber med, vil ikke tåle en infeksjon i respirasjonssystemet.

Redd for å smitte

Selv om vi har gode rutiner for smittevern og hygiene på jobb, er jeg fortsatt redd for å smitte pasientene jeg jobber med. Tiden det tar fra du blir smittet til du får symptomer, kan ta opptil 14 dager. Du kan også smitte andre – både før du får symptomer og når du har fått symptomer. Det er jeg redd for.

Dette gjelder ikke bare barna jeg jobber med, det gjelder også andre personer jeg omgir meg med i det daglige. Både kolleger, venner og familie.

Berettiget redsel?

De siste døgnene har jeg tenkt veldig mye på dette: Er jeg hysterisk? Etter hvert har jeg kommet frem til at jeg ikke er det. Situasjonen er altfor alvorlig til at man ikke skal gjøre hva man kan for å begrense smitte.

Jeg tar alle forholdsregler. Tenker hygiene og smittevern i alt jeg gjør. Selv om jeg har gjort det før også, sitter det en tanke i meg som gjør at jeg vasker hendene noen ekstra ganger i løpet av natta i noen titalls sekunder mer enn vanlig.

Situasjonen er alvorlig

Dette er en alvorlig situasjon. Selv om du og jeg kanskje kan tåle en virusinfeksjon, har vi mange mennesker i samfunnet som ikke tåler dette. Mennesker som står i fare for å dø. Flere mennesker vil også komme til å dø, det vet vi. Vi må gjøre det vi kan for å unngå det. Som helsepersonell er det vårt ansvar. Dersom det betyr at man må isolere seg og holde seg unna andre folk enn nærmeste familie på fritiden, er det greit. Trygge helsetjenester er en menneskerett. En jobb innenfor helsevesenet er ingen menneskerett.

Jeg er ikke redd for at jeg skal få koronaviruset. Jeg er redd for at jeg skal smitte mine pasienter. Det bør du også være.

Selv om du og jeg kanskje kan tåle en virusinfeksjon, har vi mange mennesker i samfunnet som ikke tåler dette.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy