JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Helse- og omsorgsministeren:

– Kjære fagfolk – jeg vet at dere er slitne

2021121312380120211213131542

Jan-Erik Østlie

– Jeg kan forsikre dere om at regjeringen prioriterer å gjøre noe med utfordringene dere opplever, og allerede under vår første uke i regjering satte vi i gang arbeidet, skriver Ingvild Kjekol i dette debattinnlegget.

Helse- og omsorgsminister

Fagfolkene i helsetjenesten, både i kommunene og på sykehus, har lagt ned en enorm innsats under pandemien. Dere har jobbet veldig hardt, veldig lenge, uten at vi har fagfolk sittende på reservebenken som kan ta over når dere trenger en pause. Jeg forstår at dere er slitne.

 

Når helsetjenesten blir overbelastet, rammer det oss alle.

Det fører til at operasjoner må utsettes og at ventelistene vokser. Dere som allerede har gitt alt, vet at det også er dere som må ta igjen de oppgavene som nå settes på vent.  

 

Det er alvorlig, og regjeringen har sagt at vi skal gjøre noe med det.  

– Helseministeren må forstå at folk er slitne

 

I et innlegg i Fagbladet etterlyser Hilde Lende Aune i Fagforbundet Askøy en erkjennelse fra meg om at helsetjenesten i kommunene er på bristepunktet.

 

Det er ingen tvil om at helsetjenesten vår er under press. Fagfolk har stått i en kontinuerlig beredskap i snart to år. Dere har strukket dere langt for å gi gode helse- og omsorgstjenester under veldig krevende forhold. Vi skylder dere en stor takk!

 

Jeg skulle ønske jeg kunne si at pandemien er over.

Jeg skulle ønske at dere fagfolk nå kan få den pausen dere trenger.   

Jeg skulle ønske dere ikke måtte få beskjed om å brette opp ermene på nytt.

 

Men pandemien er dessverre ikke over. Denne vinteren ser ut til å bli enda tøffere enn vi hadde forutsett, med høye smittetall, en ny og mer smittsom virusvariant, flere pasienter å ta seg av for de kommunale helse- og omsorgstjenestene og flere sykehusinnleggelser.

 

Vårt mål er å fortsatt ha kontroll slik at vi hindrer overbelastning av helsetjenesten.

Dette var en viktig grunn til at vi denne uken innførte flere kraftfulle smitteverntiltak.

 

Situasjonen blir forverret hvis vi ikke greier å snu utviklingen.

Derfor må vi nå få ned smitten og redusere belastningen på dere, fagfolkene våre.

Vi tror at disse grepene vil bidra til å bremse smittespredningen og dermed også redusere belastningen på dere.

 

Samtidig vet både dere og jeg at noen av utfordringene, som mangel på fagfolk, ikke er løst over natten. Dette er utfordringer som har vart i mange år.

Det har skjedd altfor lite de siste ti årene i arbeidet for å styrke kapasiteten i helsetjenesten. Det gjør at vi nå står i det som har vært ei varsla krise, og som forrige regjering ikke prioriterte. Vi vil ta ansvar og sørge for at vi snur utviklingen. Og det krever konkret handling.

 

Akkurat nå jobber vi med ei tiltakspakke for helsetjenesten. Den blir viktig på kort sikt. 

 

Men å sikre nok fagfolk med tilstrekkelig kompetanse – og beholde de dyktige fagfolkene vi allerede har – er en viktig satsing for regjeringen også på litt lengre sikt.

 

Vi har allerede tatt flere grep.

Vi har styrket kommunene med 2,5 milliarder kroner, som skal gi bedre handlingsrom i kommunehelsetjenesten.

Vi har foreslått økte bevilgninger til sykehusene med 700 millioner kroner ekstra i 2022, for å styrke grunnfinansieringen.

Vi har foreslått midler til nye utdanningsstillinger, blant annet for spesialsykepleiere.

Vi har satt inn tiltak for å øke intensivkapasiteten.

Og vi skal sette ned en helsepersonellkommisjon. Kommisjonen blir viktig i arbeidet med å utdanne, rekruttere og ikke minst beholde helsepersonell fremover. Det er ingen ny utredningsgruppe, men en kommisjon som skal gi oss en bedre analyser blant annet av hvilke fagfolk vi mangler og hvordan vi kan sikre en god oppgavefordeling mellom ulike profesjoner. Vi vurderer også flere nasjonale tiltak for å sikre bedre rekruttering, ikke minst i distriktskommunene.

 

Kjære fagfolk i helse- og omsorgstjenesten.

 

Jeg kan ikke garantere at pandemien snart er over.

Og jeg kan ikke love dere nye kolleger med én gang.

Men jeg kan forsikre dere om at regjeringen prioriterer å gjøre noe med utfordringene dere opplever, og allerede under vår første uke i regjering satte vi i gang arbeidet.

 

Det vil vi også gjøre fremover – i tett samarbeid med dere, partene i arbeidslivet og landets kommuner og sykehus.

 

Tusen takk for den fantastiske jobben dere gjør.

 

 

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy