JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

– Samhold går aldri ut på dato

2022050113194220220501131942

Colourbox

«Jeg sier som den britiske artisten Billy Bragg: There is power in a union. Samhold går aldri ut på dato,» skriver grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin.

Helsefagarbeider

Samhold går aldri ut på dato. Utfordringene løser vi aller best sammen. La oss bruke denne dagen til å se forbi vår egen nesetipp. Gratulerer med dagen, kamerater!

Jeg har prøvd, men gitt opp

Under parolene frihet, demokrati og solidaritet, markerer vi i dag arbeidernes kampdag. Jeg vil også få inn en fjerde parole, en parole jeg mener vi trenger mer enn noensinne: Samhold. Gjennom koronapandemien har vi gang på gang sett hvor avhengige vi er av alle for å løse samfunnsoppgavene. I tillegg har vi også sett behovet for nye yrkesgrupper for å bidra til å løse vårt felles samfunnsoppdrag.

Jeg har prøvd å finne ut hvor mange yrkesgrupper vi trenger for å drive sykehus. Jeg har prøvd, og jeg har gitt opp. Rett og slett fordi det er så uendelig mange som trengs for å skape det vi har behov for. Det handler ikke kun om de som jobber på sykehuset, men også om barne- og ungdomsarbeideren som tar vare på barna til den sykehusansatte og bussjåføren som sørger for at den ansatte kommer seg på jobb, for å nevne noen få.

Gode samfunn skapes best sammen.

– Hvem kan vi ofre?

Ikke uventet ble det brudd i årets lønnsforhandlinger i kommunesektoren. Flere, deriblant meg, har gruet seg til årets forhandlinger. Lønnsforhandlingene har, i flere måneder, vært preget av den interne uenigheten i fagbevegelsen. Vi er mange som er bekymret for hva som vil bli konsekvensene av dette.

Den velferden vi har i dag, har ikke kommet av seg selv. Samhold og solidaritet på tvers i fagbevegelsen har bidratt til å få oss dit vi er i dag. Jeg er redd for at manglende samhold og solidaritet på tvers vil føre til en svakere fagbevegelse og at vi mister mye av det vi har kjempet for. Splittelse er ikke til vår fordel, det går utover oss alle.

Selv om det for noen kan lønne seg å stå alene, vil det aldri lønne seg for majoriteten. Hvem har vi råd til å ofre? Jeg tror ikke vi har råd til å ofre noen.

Vi må stå sammen

Om du leser dette og ikke er medlem av noen fagforening, håper jeg at du vil vurdere å organisere deg. Om det er sånn at du ikke liker fagforeninger, er det greit. Da vil jeg sitere en tekst som går på sosiale medier, hvor jeg ber deg om å levere tilbake lørdags- og søndagsfri, overtidsbetaling, 8-timers arbeidsdag, barnetrygd og andre trygdeordninger, velferdsgoder, tariffavtaler, oppsigelsesvern, ivaretakelse av sikkerhet og arbeidstid på arbeidsplassen, lønnsforhandling og alle andre goder som fagbevegelsen har kjempet fram gjennom historien. Dette har vi fått til ved å stå sammen.

Fagforbundet har snart 400.000 medlemmer som representerer omtrent 180 yrkesgrupper. Jeg er stolt av å være medlem i Fagforbundet, hvor jeg står sammen i en fagforening som organiserer alle – alt fra renholdere til kommunedirektører. En fagforening som representerer helheten i samfunnet for oss som ser viktigheten av å stå sammen.

Vi har en organisasjonsgrad i Norge på rundt 50 prosent. Jo flere som velger å stå sammen i en fagforening, jo mer makt vil fagforeningene ha. Dersom organisasjonsgraden fortsetter å gå nedover, er jeg bekymret for hva som kan skje.

Vi må stå sammen om utfordringene

Selv om vi har kommet langt, og er et foregangsland i vårt arbeidsliv, har vi fortsatt en vei å gå og utfordringer å løse. Det trengs mange mennesker for å skape en velferdsstat, og en del av utfordringene vi har, er å finne løsninger for å sikre velferden i framtida. De gode løsningene skapes ikke ved at noen dras ned, for at andre skal dras opp. Jeg mener at den største styrken til en samlet fagbevegelse, er at vi er sammen om utfordringene, og løser dem uten å la noen stå igjen med lua i hånda.

Det er absolutt lov å være uenig med sin fagforening, men det er feigt å melde seg ut. En fagforening er aldri bedre enn sine medlemmer. Jeg håper at alle vil engasjere seg i fagforeningen sin. Jeg sier som den britiske artisten Billy Bragg i låta med den samme tittelen: There is power in a union. Det er makt i fagbevegelsen, og makten får vi ved å stå sammen.

Samhold går aldri ut på dato. Utfordringene løser vi aller best sammen. La oss bruke denne dagen til å se forbi vår egen nesetipp. Gratulerer med dagen, kamerater!

Jeg er redd for at manglende samhold og solidaritet på tvers vil føre til en svakere fagbevegelse og at vi mister mye av det vi har kjempet for.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy