– Ingen nazister i våre gater!

– Skam og skyld skal plasseres der det hører hjemme – hos nazistene

MARSJ: Her marsjerer representanter for Den nordiske motstandsbevegelsen i Sverige.

MARSJ: Her marsjerer representanter for Den nordiske motstandsbevegelsen i Sverige.

Wikipedia

Fredag den 16.juni meldte politiet at de forbyr nazister å demonstrere mot «homolobbyen» i Fredrikstad den 29.juli. Det er flott at nazister ikke tillates å marsjere i våre gater, men politiets begrunnelse er urovekkende.

2017062710241120170731104054

Det er på tide at politiet gransker sine holdninger og reflekterer over hva slags signal de sender ut til samfunnet med uttalelsene sine.

I politiets egen pressemelding står det: «Politiets informasjonshenting viser at det er stor risiko for voldelig motstand og organiserte ordensforstyrrelser fra enkeltgrupperinger av motdemonstranter.»

Ordene tilhører politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal. Politiet er nå i dialog med nazistene for å bli enige om en ny dato.

Sist politiet var ute i mediene i forbindelse med denne saken, var det etterretningsleder Vegar Hoel i Østfold-politiet som uttalte seg. Han skal visstnok være en av dem som følger det høyreekstreme miljøet i fylket tettest.

Allikevel ytrer han i Fredrikstad24 den 29.mai at «Den nordiske motstandsbevegelsen er ikke interessert i å ty til vold, da vet de at de vil få store problemer». Samtidig løfter han frem de varslede motdemonstrantene som de egentlige bråkmakerne. Det er på høy tid at Steven Hasseldal, Vegar Hoel og resten av politikorpset i dette landet får seg en realitetsorientering.

Det var forventet at cirka 300 nazister skulle ta turen til Fredrikstad for å marsjere mot homofile. Majoriteten av disse ville vært svenske nazister busset inn over grensa. Sikkerhetspolitiet i Sverige mener at den Nordiske motstandsbevegelsen er en av de største truslene mot rikets sikkerhet.

I 2016 gjorde Expo en kartlegging av de mest aktive medlemmene. Her kom det frem at over halvparten av medlemmene er dømt for lovbrudd, og at i rundt 25 prosent av sakene endte dommen med fengselsstraff. Dette understreker at det er alvorlige lovbrudd det er snakk om.

(Teksten fortsetter under bildet)

KRITISK: – Vi er sterkt kritiske til at politiet forsvarer rasistiske og nazistiske grupperinger, samtidig som de peker på antifascister som voldselementene, skriver Sara Bell og de andre forfatterne bak dette innlegget.

KRITISK: – Vi er sterkt kritiske til at politiet forsvarer rasistiske og nazistiske grupperinger, samtidig som de peker på antifascister som voldselementene, skriver Sara Bell og de andre forfatterne bak dette innlegget.

Per Flakstad

Aktivister i den Nordiske motstandsbevegelsen driver aktiv kamptrening og skoleres i hvordan de skal reagere på gata hvis «konfrontasjoner» skulle oppstå. Mange bærer kniv, og vi vet at de har tilgang til både våpen og sprengstoff. I Sverige har de bombet både flyktningmottak og lokaler der venstregrupper driver aktivitet. Fra flere hold blir Nordiske motstandsbevegelsen betegnet som en terrorgruppe.

— Det er definitivt en terrorgruppe. Dels hva gjelder ideologi, at man vil velte demokratiet og innføre et nasjonalsosialistisk styre, dels at man har paramilitære aktiviteter og våpenlagre. Tydeligst blir det vel etter hendelsene i Gøteborg der individer med koblinger til Nordiske motstandsbevegelsen skulle sprenge flyktningboliger, sier svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

Til tross for dette anser altså politiet at det er motdemonstranter, som står opp for likeverd og frihet for alle mennesker, som er den store trusselen mot samfunn og innbyggere. Slike holdninger får ikke lenger passere uimotsagt. Skam og skyld skal plasseres der det hører hjemme – hos nazistene.

Det er på tide at politiet gransker sine holdninger og reflekterer over hva slags signal de sender ut til samfunnet med uttalelsene sine. Vi er sterkt kritiske til at politiet forsvarer rasistiske og nazistiske grupperinger, samtidig som de peker på antifascister som voldselementene. Politiets funksjon burde være å beskytte de store samfunnsgruppene som nazistene utgjør en trussel mot. Vi vil ikke leve i et samfunn der politiet legger til rette for at nazister skal få marsjere uniformert i våre gater.

Vi som har kjempet mot den nazistiske bevegelsen i flere tiår vet at det er et feilgrep å la dem få fri tilgang til våre byer. At politiet ønsker å tilrettelegge for at nazistene skal få marsjere i gatene, er en skam.

Husker ikke lenger politiet hva konsekvensen blir hvis nazismen får fritt spillerom? Fritt spillerom vil i så fall aldri nazistene få fra oss. Vi vet at det eneste som kan forhindre at nazistiske bevegelser rekrutterer og vokser seg større, er å aldri la dem stå uimotsagt.

Over 10 000 mennesker har sagt at de skal komme på folkefesten mot nazisme. Det er gledelig å se den massive motstanden. Vi håper at folk fortsatt er med og møter opp i Fredrikstad den 29.juli for en antirasistisk folkefest, uten nazister i våre gater!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy