Privat
Medlem i Fagforbundet Oslo, Tekniske etaters fagforening,
Bymiljøetaten-klubben
Idet det stunder mot den andre sommeren med norgesferie, bryter fagbevegelsen med våre idealer om fellesskap, frihet og like muligheter. De vil selge ferieeiendommene som våre pionerer og helt vanlige medlemmer har bygd opp gjennom snart hundre år.
To-tre av fagbevegelsens feriehjem som ligger langs det Edvard Munch kalte «den vakreste strekningen langs Kristianiafjorden», er helt konkret nå på vei under hammeren, i Frogn kommune.
• Denne enorme strandeiendommen ligger ute for 52 millioner kroner
Jeg kunne skrevet en lang hyllest med bilder både til Børrebråten, Meieriets feriehjem og Postkoms konferansehotell og hytter på Skiphelle, men også nidhistorier om forsømmelse i fagforeningsstyrer, lite dugnadsvillige medlemmer og om kommunal treghet.
Jeg nøyer meg med et regnestykke over det som vil gå tapt for arbeiderfamilier i Oslo og omegn nå som perlene slippes ut på det frie markedet:
Feriehjemmene som nå er lagt ut for salg, har rundt tolv familiehytter hver. I åtte sommerferieuker ville det gitt minst 250 familier uforglemmelige ferieminner, hver sommer, hvert år framover, slik det har gjort siden 1930-tallet da passasjerferjer tok Oslo-folk ned til paradiset.
Det er mye som tilsier at fagbevegelsen som eiendomsutvikler ikke har noe å tjene økonomisk på salget.
Omdømmemessig, derimot, står mye på spill. Ikke minst i ei tid der vi er nødt til å tenke på klimaavtrykk og legge til rette for kortreiste ferier, vil riktig håndtering og organisering av denne viktige fellesarven være et stort skritt i riktig retning for norsk fagbevegelse, for medlemmene og ikke minst deres unger som deler hyttedrømmen vi alle går med.
Jeg ble kjent med området i 2002 og var så heldig å få leie på Børrebråten fram til 2013 da vi fikk kjøpt oss en egen hytte i området. Det å se fagbevegelsens feriehjem i fritt fall på nært hold er nedslående. Jeg har derfor lenge tenkt på å rope varsku på vegne av alle medlemmene som blir berørt av at feriehjemmene nå er på vei ut av fellesskapets hender.
Det er nemlig mulig å få det til. Se bare på de tre feriehjemmene som Oslo sporveiers arbeiderforening har langs Oslofjorden. Ett av dem, Sagakollen, ligger i samme område som de som nå er til salgs. Her er det rundt ti hytter som forvaltes. Det drives på beste vis og tilbudet er til glede for mange, både medlemmer og andre som kan leie om det er ledig.
Jeg håper det tas til vettet. Jeg håper først og fremst at mitt eget store Fagforbundet, med Post og finans sin erfaring fra kyststripa, ser det som sin oppgave å komme på banen som interessent for å sikre dette fellesskapet for framtida.
Men det haster. Allerede i slutten av måneden kan feriehjemmene være solgt til folk som allerede har mer enn nok: hytter på fjellet, i Blindleia og hus i Syden.
Feriehjemmene, som alltid yrte av liv sommeren gjennom, blir da stående tomme mesteparten av tida.
Det kimer i klokker for viktige verdier i fagbevegelsen.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB