– Vi må våge å satse på ungdommen

Mats Monsen er ny nestleder i Fagforbundet Ung.

Mats Monsen er ny nestleder i Fagforbundet Ung.

Karin E. Svendsen

– Vi opplever alt for ofte at gode tjenester blir nedprioritert til fordel for at bedrifter skal ta ut utbytte fra private velferdstjenester, skriver den nyvalgte ledelsen i Fagforbundet Ung.

2017112712470020171127125211

tips@fagbladet.no

Vi, nyvalgt leder og nestleder i Fagforbundet Ung, var nylig i Geneve på den internasjonale arbeidskongressen i regi av Public Services International (PSI).

Kongressen er ett stort politisk verksted, hvor tillitsvalgte fra hele verden som jobber innenfor velferdstjenester og offentlig sektor, samles og diskuterer.

Hovedfokuset på kongressen var «people over profitt», eller «folk foran profitt», et budskap som alle land stilte seg bak. Vi opplever nemlig alt for ofte at gode tjenester blir nedprioritert til fordel for at bedrifter skal ta ut utbytte fra private velferdstjenester.

I disse og de fleste andre saker er vi helt på linje med vår moderorganisasjon. Men på ett punkt stemte vi mot den norske delegasjonen. Det var et forslag fra Brasil, som gikk ut på å opprette en internasjonal ungdomsorganisering, slik Fagforbundet har.

Selv om delegasjonen var imot, så mente vi at vi må tørre å ta noen sjanser. Dessverre ble forslaget nedstemt. Men kanskje klarte vi å få noen flere til å se verdien av å løfte opp unge nye medlemmer i organisasjonen. Det er helt avgjørende at vi satser på ungdom nå. Om noen år kan det være for sent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Victoria de Oliveira er nestleder i Fagforbundet Ung.

Victoria de Oliveira er nestleder i Fagforbundet Ung.

I mange land er det nemlig ingen selvfølge å være fagorganisert.

Ta for eksempel Egypt. For noen år siden var det relativt vanlig å organisere seg der. Men etter den Arabiske våren har folk blitt forfulgt og fengslet, bare fordi de er med i en organisasjon som vil bedre arbeidsvilkårene for vanlige folk. Det viser hvor avgjørende det er å bevare og forbedre arbeidstakerorganisasjonene.

Dette er også aktuelt i Norge, hvor organisasjonsprosenten går stadig nedover – særlig blant de unge. Mens den samlede organisasjonsgraden i offentlig og privat sektor blant de mellom 35 til 67 år er på mellom 55 og 66 prosent, så er den bare 27 prosent blant de mellom 16 og 24 år (Fafo-rapport, 2014). Kanskje kommer vi dit hvor også vi må kjempe mot krefter som vil stoppe fagorganisasjoner.

Mye av diskusjonene under kongressen handlet akkurat om dette. Hvordan bygge sterke fagforeninger som kan forhandle fram gode vilkår for sine medlemmer. Ungdommen mente de hadde svaret. Slipp ungdommen inn og gi de plass i viktige verv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy