– Jeg tror ikke at dette tariffoppgjøret vil bidra positivt til å rekruttere flere, skirver denne helsefagarbeideren. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge
Nå vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte, så jeg ler og håper dette er en drøm jeg våkner fra snart. Jeg hadde ikke direkte forventet en lønnsfest, men jeg hadde forventet mer enn 76 øre i timen.
Hva var det som skjedde nå?
Jeg satt på nattevakt da resultatene fra hovedoppgjøret tikket inn. Jeg vet fortsatt ikke hvordan jeg skal reagere, for dette er litt tragikomisk, og jeg skjønner ikke helt hva som skjedde. Etter at jeg har fått summet meg, har jeg sett gjennom protokollen som LO Kommune, Unio og YS Kommune har skrevet under på.
Etter å ha regnet ut hva det vil bety for meg som helsefagarbeider i turnusjobb, fant jeg ut at jeg vil gå opp 76 øre i timen. Dette betyr at om jeg hadde hatt 100 % stilling, ville dette oppgjøret gitt meg 26.98,- mer i uka.
Dette gjelder ikke bare meg – dette gjelder assistenter, fagarbeidere og ansatte med treårig høyskoleutdanning som jobber i turnusbaserte tjenester.
Dugnad kan jeg delta på når jeg har fri
Flere har sagt at dette er en del av den såkalte dugnaden vi alle har vært med på siden mars. For å kunne gjøre jobben min på en god måte og yte forsvarlige helsetjenester, er jeg avhengig av kompetanse. Jeg har ikke ervervet meg denne yrkeskompetansen for å jobbe dugnad. Dugnad kan jeg delta på når jeg har fri.
Partene har valgt å fokusere på heltidskultur. Hvordan gjør man det? I stedet for å stille krav til at det ikke er lov til å lyse ut stillinger under en viss prosent, velger man å nedsette et nytt utvalg.
Vi har allerede flere utvalg som jobber med dette. Jeg er redd for at nok et utvalg vil bekrefte det vi allerede vet: «Deltid er dumt, heltid er bra. Det må vi gjøre noe med.» Jeg håper jeg tar feil.
Jeg tror ikke at dette oppgjøret vil bedre rekrutteringen
Jeg er bekymret for rekrutteringen. Spesielt rekrutteringen av helsefagarbeidere og sykepleiere. Vi vet allerede i dag at vi både er og vil komme i en kritisk situasjon hvor vi mangler helsepersonell. Dette kan umulig komme som noen overraskelse. Rekruttering kommer ikke av seg selv.
Lønn er viktig. Jeg tror ikke at dette tariffoppgjøret vil bidra positivt til å rekruttere flere. Hvem vil søke seg til et yrke hvor man er avhengig av en partner for å kunne få boliglån? Applaus regnes ikke som egenkapital.
La oss håpe at alle fagorganiserte har mulighet til å delta i uravstemning over dette tariffoppgjøret. Jeg hadde ikke direkte forventet en lønnsfest, men jeg hadde forventet mer enn 76 øre i timen.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Sandra Skillingsås
– Jeg tror ikke at dette tariffoppgjøret vil bidra positivt til å rekruttere flere, skirver denne helsefagarbeideren. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Sandra Skillingsås