Colourbox.com
Nattevakt i hjemmesykepleie for barn og unge
Hele Norge er med på den største dugnaden i fredstid. Fremtiden vil vise resultatet av innsatsen vi legger ned. Alle er viktige – vi gjør alle en forskjell uansett om vi sitter hjemme eller om vi er på jobb.
Redsel er ubehagelig, men sunt
Mange av oss er redde. Redde for å bli smittet, for å smitte noen, eller å miste mennesker som står oss nært. Redselen vi føler er en redsel som er ny for mange av oss. En trussel som vi nå begynner å bli mer kjent med, samtidig som vi vet lite om konsekvensene av den.
Jeg har også kjent på de følelsene. Ikke for å bli smittet, men for å smitte. Så lenge ikke redselen lammer oss, er det sunt å kjenne redsel. Redselen er ubehagelig, men den er ikke farlig.
Det er godt å vite at vi gjør vårt beste
Jeg er ikke fullt så redd lenger, selv om jeg fortsatt føler en form for redsel. Jeg vet at både mine kolleger og jeg gjør det vi kan for å bryte smittekjeden og dermed unngå smitte. Hvis vi ikke hadde såre hender før fra hånddesinfeksjon, har vi i hvert fall fått det nå. Vi vasker, spriter og tenker smittevern i alt vi gjør. Det er godt å vite at vi gjør vårt beste – mer kan vi ikke gjøre.
Tilbake til normalen?
Det første jeg skal gjøre, er å dele ut klemmer. Jeg gleder meg til jeg får klemme mennesker som betyr noe for meg. Det gjør godt for både kropp og sjel. Vi vet ikke hvor lenge dette kan vare, men vi vet at det kan ta tid. De tiltakene som vi setter i verk i dag, vil vi se resultatene av i løpet av de neste ukene. Jeg har full tillit til at våre myndigheter også i fortsettelsen vil sette i gang tiltak til det beste for oss alle.
Nå kan vi gjøre en forskjell
Mens vi venter og gjør vårt beste, må vi huske å ta vare på oss selv. Vi må skjerme oss selv fra mange av inntrykkene vi opplever – vi er faktisk ikke avhengig av kontinuerlige koronaoppdateringer. For min del er det også viktig å ta vare på mennesker rundt meg. En telefonsamtale med noen spørsmål om hvordan det går kan gjøre en stor forskjell for mange.
Den viktigste jobben akkurat nå gjøres av over fem millioner nordmenn
Det er ikke bare vi i helse- og omsorgstjenestene som skal ha applaus. Alle skal ha applaus for innsatsen. Alle er viktige i kampen mot den pågående pandemien. Den viktigste jobben er å forebygge smitte – en jobb som gjøres av over fem millioner i dette landet.
Hele Norge er med på den største dugnaden i fredstid. Fremtiden vil vise resultatet av innsatsen vi legger ned. Alle gjør en viktig god jobb – selv om vi er hjemme eller vi er på jobb.
Og snart kan vi igjen gi hverandre en god klem.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Colourbox.com