JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arven etter Franco: Antifascismen hører hjemme i fagforeningene

2020030212434020200302124340
Milagros  (th) mor og bror ble skutt og myrdet da Milagro var 11 år, fordi de hjalp motstandere av Franco-regimet. Til venstre barnebarnet Christina Ferrer.

Milagros (th) mor og bror ble skutt og myrdet da Milagro var 11 år, fordi de hjalp motstandere av Franco-regimet. Til venstre barnebarnet Christina Ferrer.

Sara Bell

Å arbeide for rettferdighet for sivile som utsettes for grove brudd på internasjonal lov er et globalt anliggende som angår oss alle.

Leder i Fagforbundet Bergen

En dag for noen år siden dukket en ung kvinne ved navn Cristina Ferrer opp på kontoret til EL og IT i Oslo for å takke forbundslederen på vegne av sin bestemor. Årsaken til besøket var at EL og IT siden 2009 har bevilget økonomisk støtte til den spanske organisasjonen ARMH.

ARMH, eller «Foreningen for bevarelsen av det historiske minnet» har siden 2000 funnet og gravd opp massegraver og identifisert ofre for Franco-regimets forbrytelser mot menneskeheten. Dette har de gjort uten støtte fra den spanske stat.

Bevilgninger og solidaritet kommer ikke av seg selv. Ikke uten dedikerte ildsjeler i EL & IT som Henning Solhaug og lokale fagforeningsfolk som Svein Davidsen, Ove Toska, Åge Blummenfelt og Atle Rasmussen.

I oktober i fjor dro en stor gruppe tillitsvalgte fra EL og IT og Fagforbundet til Madrid. Medlemmer og tillitsvalgte fra andre forbund har også reist på studieturer organisert av Henning Solhaug. Det er plass til og behov for flere fagforeninger og forbund i dette arbeidet. Vi har nå en historisk mulighet til å utøve press mot spanske myndigheter, slik at det kan bli reell fremgang i oppgjøret etter Franco-regimets vold.

Vår første kveld i Madrid i fjor ble et varmt og sterkt møte mellom tillitsvalgte og tre generasjoner spanske kvinner. Mormor og 83 år gamle Milagro, datteren Pilar og barnebarnet Cristina Ferrer. Milagros mor og bror ble skutt og myrdet da Milagro var 11 år, fordi de hjalp motstandsfolk fra Galicia. Begge ble erklært døde av hjerteinfarkt 28. oktober 1947.

Lenge trodde Milagro at moren og broren levde i skjul, helt til hun forstod at de måtte være døde og forsvunnet. Hun fikk ingen sosial eller økonomisk støtte som foreldreløs fordi dødsårsaken var registrert som «naturlige årsaker», selv om spanske myndigheter både nå og da var fullstendig klare over at moren og broren ble utsatt for en utenomrettslig henrettelse. Selv måtte Milagro livnære seg som tjenestepike i hjemmet til Francos personlige lege.

Ved hjelp av ARMH og støtte fra EL og IT, fikk Milagro hjelp til å finne levningene av moren og broren i 2015. Under utgravningen ble prosjektilene som ble brukt til å henrette dem funnet og dokumentert. Men selv ikke nå vil spanske myndigheter innrømme at Milagros mor og bror ble henrettet og at henrettelsen var en forbrytelse.

Det er den spanske statens soleklare ansvar å ta et oppgjør med fascismens redsler, men forbrytelser mot menneskeheten er ikke bare et anliggende for den spanske staten, eller andre enkeltstater.

Å arbeide for rettferdighet for sivile som utsettes for grove brudd på internasjonal lov er et globalt anliggende som angår oss alle. Her har fagbevegelsen god grunn til å være stolt av og til å videreføre sin tradisjon og kamp for humanisme og solidaritet.

I want to dig the earth up with my teeth

I want to scrape the dirt off bit by bit

With sharp and burning teeth

I’ll hollow out this pit until I find you

Kiss your noble head, ungag your mouth,

And bring you back to life

(Miguel Hernandez, Elegy for Ramón Sijé, gjendiktet av Edwin Honig)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy