JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

De som tar de tyngste løftene i Norge skal ikke ta regninga for velferdsstatens bærekraft

2018060709590120180607100209

Privat

– Høyresiden skriver aldri rørende innlegg om velferdsstatens bærekraft når det handler om det de selv ønsker å prioritere, skriver disse unge tillitsvalgte i denne kronikken.

Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, uttaler i Aftenposten 04.06.2018 at det er ille at AUF vil se på levealdersjusteringen i pensjonssystemet. Det som er ille, er å la være. Høyresidens uvilje mot å se på om levealdersjusteringen kan gjøres mer rettferdig, er et svik mot de som tar de tyngste løftene i arbeidslivet.

De som har de tyngste jobbene i Norge, har i gjennomsnitt dårligere helse og lavere forventet levealder. Når levealderen i Norge øker, så vet vi at den øker mest for de som eier mest, har høy utdanning, og som styrer egen arbeidshverdag. Urettferdighet viser seg gjennom hele livet, men i sin reneste form i hvem som får det viktigste av alt: å beholde livet lengst mulig.

Sandra Bruflot: – Venstresidens forsøk på å endre pensjonssystemet er et svik mot dagens unge (Aftenposten)

Når vi justerer levealderen i pensjonssystemet, justeres den for alle. Da skulle det bare mangle at vi ser på om vi kan innrette pensjonssystemet mer rettferdig. Det er mye urettferdig politikk som kommer fra de blå, men finnes det egentlig noe mer urettferdig enn å si nei til å se på om vi kan sørge for at også de i de tyngste jobbene får gode år som pensjonister?

Vi vet at levealdersjusteringen slår ulikt ut for de ulike delene av arbeidslivet. De aller fleste av oss har ikke fleksibel jobb på kontor i Oslo, hvor man kan styre egen arbeidshverdag og hvor det derfor går fint å jobbe noen år til uten å ødelegge kroppen. En levealdersjustering vil også gjelde helsefagarbeideren som har tatt noen av de tyngste løftene for fellesskapet, og som samtidig har jobbet deltid og derfor har lite oppspart pensjon. Det vil gjelde industriarbeideren som allerede i 50-årene begynner å merke det harde arbeidet på kroppen og gleder seg til rolige dager lenge før pensjonsalderen er nådd.

Høyresiden skriver aldri rørende innlegg om velferdsstatens bærekraft når det handler om det de selv ønsker å prioritere. Hvor var høyresiden da regjeringen prioriterte milliarder i skattekutt til de som har mest, og hvor pengene ble hentet direkte ut fra oljefondet slik at regningen i aller høyeste grad blir sendt til oss som er unge i dag?

De som tar de tyngste løftene i Norge skal ikke ta regninga for velferdsstatens bærekraft. Fordi de er velferdsstatens bærekraft. Det er folk i jobb som gir inntekter til fellesskapet. Som produserer det vi eksporterer. Som tar vare på oss når vi blir syke eller gamle. Ingenting er viktigere enn å sørge for en bærekraftig velferdsstat både i dag og i morgen. Men velferdsstaten skapes verken av Unge Høyre eller Civita – den skapes av folk i jobb. De bør få en rettferdig pensjon.

Ni av ti LO-medlemmer sa ja til ny offentlig tjenestepensjon

Trygdeoppgjøret: – Vi forlanger å bli behandlet som voksne folk!

De aller fleste av oss har ikke fleksibel jobb på kontor i Oslo, hvor man kan styre egen arbeidshverdag og hvor det derfor går fint å jobbe noen år til uten å ødelegge kroppen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy