JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Det bør ikke være aldersgrense på å få delta på fritids- og kulturaktiviteter

2020032012344920200320123450

Colourbox.com

I mange kommuner må du være åtte år før du kan søke om ledsagerbevis. Da har kommunene satt en aldersgrense på barns mulighet til å være med på fritids- og kulturaktiviteter.

Hjelpepleier

I Norge er det flere mennesker som trenger følge eller assistanse for å kunne delta på ulike kultur- og fritidsarrangement. Dette fordi de har ulike funksjonsnedsettelse som bevegelseshemming, hørselshemming, synshemming, utviklingshemming, allergier, funksjonsnedsettelse som følge av sykdom, for eksempel psykiske lidelser, hjertesykdommer, lungesykdommer og annet.

Disse kan søke om å få ledsagerbevis fra kommunen og så bestemmer kommunen om de får det eller ikke. Dette gjelder ikke for alle. I mange kommuner må du være åtte år før du kan søke. Dette mener jeg er feil. Det bør ikke være aldersgrense for å delta på fritids- og kulturaktiviteter. Beviset bør gis ut fra behov og ikke alder.

Ledsagerbeviset gjør at du kan ta med en ledsager uten å betale for vedkommende. Personen er med for å hjelpe deg og gi deg en god kulturopplevelse. Dette kan være en assistent eller brukerstyrt personlig assistent (BPA). Beviset kan også brukes på ulike transportmidler som buss, tog, fly og lignende. Ledsagerbeviset kan også brukes hvis du trenger tilrettelegging eller å bli skjermet mot for eksempel støy.

Hvis du av ulike grunner ikke kan stå for lenge i kø i forskjellige aktivitetsparker, kan du få mulighet til å slippe kø. Dette vil gjøre en stor forskjell for det barnet som kanskje ville ha blitt utslitt etter en lang kø. Det vil også være en hjelp for dem som for eksempel ønsker å kjøre karusell, men som trenger å ha med en som kan hjelpe. Eller for barn som ikke tåler mye støy eller uroligheter, for eksempel barn med epilepsi der masse støy og unødvendig uro rundt dem kan utløse et anfall.

Ledsagerbevis er et kjempegodt tilbud for dem som trenger hjelp. Det gjør at de kan oppleve mye fint selv med en funksjonsnedsettelse.

Men hva med barna under åtte år? Fortjener ikke de samme mulighet? Hvis du er født uten syn, vil du jo ha samme behov for hjelp uansett om du er fire eller åtte. Noen kommuner har valgt andre aldersgrenser eller en mulighet for å søke tidligere. Dette gjøres ulikt i de forskjellige kommunene, men bør være likt for alle uansett hvilken kommune de bor i. Derfor mener jeg det bør det være nasjonale retningslinjer og bestemmelser på dette.

Mange av de største fornøyelsesparkene er veldig gode på å tilrettelegge uansett om du har ledsagerbevis eller ikke, men da må du dra med deg papirer fra lege eller noe lignende som bevis. Derfor er det mye lettere med ledsagerbevis både for barnet, ledsageren og fornøyelsesparken.

Barn med nedsatt funksjonsevne har ulike behov, og ledsagerbeviset gir en mulighet for tilrettelegging for barnet slik at det lettere kan dra nytte av aktiviteter på lik linje med andre uten at det medfører ekstra kostnad. Denne tilretteleggingen bør barnet få uansett om det er over eller under åtte år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy