JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Det er på tide at de som bestemmer forstår at tennene er en viktig del av helsen vår

2021040610455120210406104438

Sissel M. Rasmussen

Tennene er en del av kroppen. Det bør de også være når det gjelder egenandelsordningen i folketrygden.

Hjelpepleier

Det er ganske utrolig hvordan kroppen er lagd. Alle kroppsdeler som er så viktige, så sterke og på samme tid så svake. Her i Norge er vi heldige som kan få hjelp hvis vi brekker armen eller får en sykdom. Men hva hvis det er tennene som blir skadet? Er vi like heldige da?

Folketrygden er noe alle som er bosatt i Norge er med på. En trygdeordning som gir deg det du trenger ved behov. Det kan være ulike stønader ved for eksempel sykdom, fødsel, uførhet, svangerskap, dødsfall eller tap av forsørger. En fantastisk ordning som sikrer at alle har lik tilgang til medisinsk behandling og rehabilitering. Loven trådte i kraft i 1967, og etter dette er det blitt gjort flere endringer, som for eksempel i 1978 da vi fikk full lønn under sykdom eller i perioden fra 1987 til 1993 da retten til fødselspenger med full lønn gradvis ble innført fra 18 til 42 uker.

Folketrygden er selve grunnfjellet i velferdstilbudet vårt, og vi skal være stolte av at vi i fellesskap bidrar til at alle får den hjelpen de skal ha. Nå er det på tide å sørge for at alle får hjelpen de trenger også til tenne sine!

Det å få tannhelse inn i folketrygden er kjempeviktig for å få vekk store sosiale ulikheter. Da vil alle få samme behandling og hjelp uansett størrelsen på lommeboka. Er du uheldig og brekker armen så får du hjelp, og du får økonomisk hjelp slik at du fortsatt kan betale regningene dine. Knekker du derimot ei tann, er ikke hjelpeapparatet like bra. Forebyggende tiltak og det å behandle så tidlig som mulig er billigere enn å vente. Mange venter i flere år før de føler at de har råd til skikkelig tannbehandling og da kan skaden være større og mye dyrere å reparere enn nødvendig. Dette vil også føre til større behandlingsbehov på sikt.

Selv i 2021 hører vi om mennesker som har angst for tannlegeregningen, og som derfor velger å ikke oppsøke en tannlege selv om de har problemer med tennene. Mange forteller at de må velge mellom mat på bordet eller tannlegetime. Dette er mennesker som har en grei økonomi, men som vet at tusenlappene fort kan forsvinne etter noen minutter i stolen.

Fagforbundet Ung har lenge hatt en egen kampanje for å få tannhelse inn i egenandelsordningen, og jeg var selv med på å starte dette arbeidet som tillitsvalgt. Dette er et arbeid som flere og flere har blitt med på fordi de ser hvor viktig dette er for så mange grupper i befolkningen. I dag er det noen grupper som kan få tannhelse dekket på grunn av andre sykdommer. Slik bør det være for alle nettopp for å unngå andre typer sykdommer. Vi er nødt til å få dette på plass og sørge for god helse til alle som bor i Norge.

Tennene er en del av kroppen og bør vurderes som en del av den helhetlige helsen. Det er på tide at de som bestemmer forstår dette.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy