Anna Granqvist
Helsefagarbeider, Eidsvoll
Det er svært få som velger å å jobbe i eldreomsorgen hvis de ikke genuint har omsorg for denne gruppen mennesker.
Altså, lønna er knapt nok til å leve av. Tilleggene er nærmest en hån. Smusstillegg og risikotillegg finnes ikke. Vold, trusler og trakassering hører med. Og du må regne med at tradisjoner med familie og venner i høytider ofte utgår. Å utsette seg selv for smittsomme sykdommer er også inkludert.
Vi kan jo undre oss over om folk er ved sine fulle fem når de velger et slikt yrke. Men du verden for en fantastisk givende jobb!
Hvis jeg kunne valgt yrke om igjen, ville jeg valgt det samme.
Ikke for pengenes skyld
Det er ingen som velger et slikt yrke for pengenes skyld.
Derfor blir jeg så trist når det i disse dager blir den reneste heksejakten på pleiere som jobber flere steder. Helsevesenet opererer med stillingsbrøker på 15 – 20 prosent. For et par år siden kom jeg over en annonse der de søkte etter en 9 prosents stilling som helsefagarbeider. Hvem i huleste kan klare seg på slike stillinger, attpåtil på helsefagarbeiderlønn? Knapt nok en student med fullt stipend. Det er mange «timevikarer» som kun lever på løse vakter. Da sier det seg selv at du er nødt til å ha flere jobber.
Tragisk, enda mer tragisk og mest tragisk av alt
Jeg har også hatt flere jobber utenom min hovedjobb store deler av tiden for å få endene til å møtes. Jeg var så heldig da pandemien brøt ut at jeg med min 81,22 prosents stilling kunne velge å kun forholde meg til min hovedarbeidsgiver.
Covid-19 er tragisk.
Hvordan helsevesenet ser ut til å tro at de sparer penger ved å ha små stillingsbrøker og dermed mister mye kvalitetssikring og trygghet, er like tragisk.
At folk lager skyteskiver av pleiere som prøver å overleve på små stillinger, er det mest tragiske av alt.
På tide å rydde opp
Neste gang er det kanskje deg som er smittebærer uten å vite det. Om det ikke er covid-19, så er det mange andre smittsomme sykdommer der ute som liker å flakse rundt fra den ene til den andre.
Bestemor Skogmus i Thorbjørn Egners «Dyrene i Hakkebakkeskogen» sa det best:
Kanskje blir det meg, kanskje blir det deg, kanskje blir det trallalei.
Det er på tide å rydde opp slik at pleiere kan få muligheten til å gjøre en god jobb med kontinuitet, trygghet og stabilitet i jobben sin.
Og slik at de skal slippe å måtte forholde seg til slike problemstillinger som vi ser nå.
Vi står sammen, med avstand, og sammen er vi både dynamitt og krutt.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
Ida Christin Foss
Else Sørgård
Werner Juvik
Anna Granqvist
Else Sørgård
Werner Juvik