Eirik Dahl Viggen
Hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Askøy
La oss snakke om organisasjonen vår. Både Fagforbundet og resten av LO-forbundene må ta tak i sin egen organisasjon. Vi er mange dyktige tillitsvalgte som hverken har tilhørighet til eller ønske om å få tilhørighet til Arbeiderpartiet.
Både jeg og flere tillitsvalgte jeg har snakket med er forbannet på Fagforbundet og LO. Dette er organisasjoner og en bevegelse som vi tillitsvalgte bruker ekstremt mye av vår tid på. Jeg , og flere med meg, opplever at noe som blir definert som «feil» partitilhørighet ofte fører til at man ikke blir sett når det er valg i sentrale organer i fagforeningene eller ledige jobber innenfor fagbevegelsen. Det synes jeg er trist.
Glemmes på grunn av «feil» partitilhørighet
Hvorfor er det sånn at toppledelsen i Fagforbundet og paraplyorganisasjonen LO ofte kommer fra AP? Det finnes mange andre tillitsvalgte som er ekstremt gode kandidater til verv i de sentrale organene i Fagforbundet, men på̊ grunn av det som kan virke som feil partitilhørighet eller mangelen på partitilhørighet så blir de glemt eller det som er verre: Ikke sett på. Medlemskap i Arbeiderpartiet bør ikke være nøkkelen som åpner for verv til toppledelsen i fagbevegelsen.
Dyktige tillitsvalgte vrakes i jobber
Slik jeg ser det blir tillitsvalgte som søker på̊ stillinger i fagbevegelsen ofte ikke sett dersom de tilhører «feil» parti eller ikke kommer fra «riktige» instanser, som for eksempel Norsk folkehjelp og Norad. Jeg synes det er uhørt å utelukke dyktige tillitsvalgte på̊ grunn av deres partitilhørighet.
Det finnes arbeidssteder og avdelinger som ser på hvor du kommer fra og hvem du kjenner før en ansettelse. Hadde vi latt arbeidsgiver ansette folk ut fra hvem du kjenner og er venn med, eller partiboka? Det kan også være et paradoks at en med mastergrad blir valgt før en som har 15 års erfaring som tillitsvalgt. Er ikke realkompetanse verdt noe?
Vi kjemper for medlemmene
Som tillitsvalgt kjemper vi for bedre lønns- og arbeidsvilkår for våre medlemmer. Vi kjemper for et trepartssamarbeid og arbeidsgivere som ser nytten av et organisert arbeidsliv og en stødig velferdsstat. Det er synd at vi er gode nok på gulvet, men ikke høyere opp i systemet. Vi trenger tillitsvalgte i toppledelsen som har kontakt med grasrota og gulvet.
Vi må ta debatten
Det er på landsmøtet og kongressen vi velger ledelsen for den neste perioden. Det er her debatten må tas. Fagbevegelsen trenger et oppgjør mot partiboka og hvilken jobb du kommer fra.
Ledelsen blir enstemmig valgt og fredet, men jeg opplever at det er mye diskusjon om nettopp dette mellom periodene. Hvorfor? Den diskusjonen må vi være villige til å ta.
Det er trist at «feil» partitilhørighet fører til at man ikke blir sett når det er valg i sentrale og regionale organer eller ledige jobber innenfor fagbevegelsen.
UTEROMMET: Den gjenværende pasienten har tilgang til selve institusjonen for å bruke blant annet vaskemaskin, men bor ellers med hunden sin i en brakke på eiendommen.
Werner Juvik
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
BLÅGRØNT: – Norge er en veldig maritim nasjon, sier Une Bastholm. Derfor tror hun mye av næringslivet vil være vendt mot havet også etter oljealderen.
Anita Arntzen
Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan er tre av dem som ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Nå anker de mot kommunen.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
DER DET SKJER: Over 600.000 nordmenn, de fleste helsearbeidere eller eldre over 75, har allerede fått minst én dose koronavaksine.
Ole Berg-Rusten / NTB