Fra grasrota

Dyktige tillitsvalgte bør ikke være uaktuelle til sentrale verv i fagbevegelsen selv om de ikke er Ap-medlemmer

2020062612060720200626120552

Eirik Dahl Viggen

Medlemskap i Arbeiderpartiet bør ikke være nøkkelen som åpner for verv til toppledelsen i fagbevegelsen, skriver Hilde Lende Aune.

Hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Askøy

La oss snakke om organisasjonen vår. Både Fagforbundet og resten av LO-forbundene må ta tak i sin egen organisasjon. Vi er mange dyktige tillitsvalgte som hverken har tilhørighet til eller ønske om å få tilhørighet til Arbeiderpartiet.

Både jeg og flere tillitsvalgte jeg har snakket med er forbannet på Fagforbundet og LO. Dette er organisasjoner og en bevegelse som vi tillitsvalgte bruker ekstremt mye av vår tid på. Jeg , og flere med meg, opplever at noe som blir definert som «feil» partitilhørighet ofte fører til at man ikke blir sett når det er valg i sentrale organer i fagforeningene eller ledige jobber innenfor fagbevegelsen. Det synes jeg er trist.

Glemmes på grunn av «feil» partitilhørighet

Hvorfor er det sånn at toppledelsen i Fagforbundet og paraplyorganisasjonen LO ofte kommer fra AP? Det finnes mange andre tillitsvalgte som er ekstremt gode kandidater til verv i de sentrale organene i Fagforbundet, men på̊ grunn av det som kan virke som feil partitilhørighet eller mangelen på partitilhørighet så blir de glemt eller det som er verre: Ikke sett på. Medlemskap i Arbeiderpartiet bør ikke være nøkkelen som åpner for verv til toppledelsen i fagbevegelsen.

Dyktige tillitsvalgte vrakes i jobber

Slik jeg ser det blir tillitsvalgte som søker på̊ stillinger i fagbevegelsen ofte ikke sett dersom de tilhører «feil» parti eller ikke kommer fra «riktige» instanser, som for eksempel Norsk folkehjelp og Norad. Jeg synes det er uhørt å utelukke dyktige tillitsvalgte på̊ grunn av deres partitilhørighet.

Det finnes arbeidssteder og avdelinger som ser på hvor du kommer fra og hvem du kjenner før en ansettelse. Hadde vi latt arbeidsgiver ansette folk ut fra hvem du kjenner og er venn med, eller partiboka? Det kan også være et paradoks at en med mastergrad blir valgt før en som har 15 års erfaring som tillitsvalgt. Er ikke realkompetanse verdt noe?

Vi kjemper for medlemmene

Som tillitsvalgt kjemper vi for bedre lønns- og arbeidsvilkår for våre medlemmer. Vi kjemper for et trepartssamarbeid og arbeidsgivere som ser nytten av et organisert arbeidsliv og en stødig velferdsstat. Det er synd at vi er gode nok på gulvet, men ikke høyere opp i systemet. Vi trenger tillitsvalgte i toppledelsen som har kontakt med grasrota og gulvet.

Vi må ta debatten

Det er på landsmøtet og kongressen vi velger ledelsen for den neste perioden. Det er her debatten må tas. Fagbevegelsen trenger et oppgjør mot partiboka og hvilken jobb du kommer fra.

Ledelsen blir enstemmig valgt og fredet, men jeg opplever at det er mye diskusjon om nettopp dette mellom periodene. Hvorfor? Den diskusjonen må vi være villige til å ta.

Det er trist at «feil» partitilhørighet fører til at man ikke blir sett når det er valg i sentrale og regionale organer eller ledige jobber innenfor fagbevegelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy