JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Egenmelding – den handler om å ta vare på deg selv og oss andre som er friske

2022091608454420220916084544

Tri Nguyen Dinh

Det påstås at noen bruker egenmeldingsdager for å få seg en fridag. Den virkeligheten kjenner jeg meg ikke igjen i.

Barneveileder

Den virkeligheten jeg kjenner består av trofaste ansatte som trosser feber og rennende nese og drar på jobb selv om de ikke burde.

Men er det egentlig forsvarlig, eller bør man heller holde seg hjemme?

 Mange av oss har nok kjent på dårlig samvittighet når sykdommen treffer og du synes du egentlig burde vært et annet sted enn i senga. I stedet for å være «sterke», ta smertestillende og dra på jobb, burde vi kanskje heller holde både oss og bakteriene hjemme? Koronaen har lært oss at det – satt litt på spissen – kan være direkte samfunnsskadelig å ta med bakterier og virus på jobb. Det er klare og strenge regler ved diaré og oppkast for å unngå smitte. Og – litt mindre satt på spissen – det er uansett kjedelig hvis en hel avdeling ligger nede med influensa. 

Egenmelding kan brukes opp til tre kalenderdager av gangen når du er syk. Etter det kan arbeidsgiveren kreve sykmelding fra lege. Ifølge loven er det tillatt med fire egenmeldingsperioder over en tolvmånedersperiode. Noen kommuner og arbeidsplasser har egne egenmeldingsregler som går lengre enn lovens minimum.

Min tanke er at vi må være flinkere til å bruke disse for å unngå å smitte andre. Vi må også ta mer vare på oss selv. Er formen så dårlig at du spiser smertestillende hele dagen og slokner på sofaen så fort arbeidsdagen er over, så burde du heller ha holdt deg hjemme. 

 Vi har viktige jobber, og folk trenger oss. Nettopp derfor må vi ta vare på vår egen helse. En kortvarig influensa kan fort bli lang og vare i flere uker hvis vi ikke tar den på alvor og sørger for å hvile når den rammer oss.

Så kjære kolleger: Ta vare på dere selv – og meg – og bli hjemme i stedet for å pine dere på jobb. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy