Illustrasjonsfoto
Colourbox.com
Barneveileder
I år har førsteklassingene hatt gratis SFO, og neste skoleår vil også andreklassingene få det samme. Dette resulterer i flere barn, men ikke flere voksne. I dag er veiledende bemanningsnorm på SFO en voksen per 15 barn. De fleste av barna på SFO er første- eller andreklassinger, og de trenger mye veiledning og hjelp.
Barna trenger trygge voksne som er til stede, men hvordan skal de ansatte klare å være der for 15 barn med alle oppgavene som skal gjøres? De skal lage mat, og selv om det ikke er et pålegg, så ønsker mange SFO-ansatte å gi leksehjelp til barn som ønsker og trenger det. Og når det er leit å ta avskjed med mor må de trå til for å gjøre den så skånsom som mulig. Ikke minst må de gå imellom og løse opp situasjoner hvis noen krangler og når noen barn trenger en voksen å snakke med.
Det er rektor som bestemmer bemanningen. Den skal dimensjoneres ut fra hva slags aktiviteter som tilbys, alderssammensetningen på barna, hvor mange barn som deltar, og antall barn med særlige behov.
Men jeg tror ikke beslutningsprosessen er slik. På meg virker det heller som om det er bemanningen som bestemmer hvilke aktiviteter som skal tilbys.
Da blir det viktige spørsmålet om det er slik det skal foregå? Politikerne ønsker et godt SFO-tilbud. De vil at barna skal få sunn og god mat, frisk luft og mulighet for rikelig med fysisk aktivitet.
Det er vanskelig å være uenig i dette. Men det henger ikke sammen med den virkeligheten som altfor mange SFO-ansatte opplever i arbeidshverdagen sin. Hvis politikerne virkelig ønsker et godt SFO-tilbud, så må de samme politikerne bevilge de pengene som trengs slik at bemanningen kan økes.
Det er stor forskjell fra barnehagen, med en bemanning på en voksen på seks barn over 3 år, til skole og SFO hvor det er en voksen på 15 barn. Hoppet er enormt. Barna blir ikke så mye eldre i løpet av sommeren mellom barnehage og skole. De trenger fortsatt tett og god oppfølging av voksne.
Jeg lurer fælt på hva politikerne egentlig tenker om SFO. Skal det være et godt tilbud med aktivitetsinnhold, eller tenker de at det holder å ha en form for oppbevaring etter skoletid og fram til de blir hentet av foreldrene.
Det er bemanningen som avgjør hva SFO skal være.
FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.
Kathrine Geard
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
Illustrasjonsfoto
Colourbox.com
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik