JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

En god SFO krever flere ansatte

2023061607392520230616073925
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Colourbox.com

Hva ønsker våre lokalpolitikere at SFO skal være? Vil de at det skal være mer enn en form for oppbevaring av barn etter skoletid? Da må de i så fall tenke på hvordan SFO skal bemannes.

Barneveileder

I år har førsteklassingene hatt gratis SFO, og neste skoleår vil også andreklassingene få det samme. Dette resulterer i flere barn, men ikke flere voksne. I dag er veiledende bemanningsnorm på SFO en voksen per 15 barn. De fleste av barna på SFO er første- eller andreklassinger, og de trenger mye veiledning og hjelp. 

Barna trenger trygge voksne som er til stede, men hvordan skal de ansatte klare å være der for 15 barn med alle oppgavene som skal gjøres? De skal lage mat, og selv om det ikke er et pålegg, så ønsker mange SFO-ansatte å gi leksehjelp til barn som ønsker og trenger det. Og når det er leit å ta avskjed med mor må de trå til for å gjøre den så skånsom som mulig. Ikke minst må de gå imellom og løse opp situasjoner hvis noen krangler og når noen barn trenger en voksen å snakke med. 

Det er rektor som bestemmer bemanningen. Den skal dimensjoneres ut fra hva slags aktiviteter som tilbys, alderssammensetningen på barna, hvor mange barn som deltar, og antall barn med særlige behov. 

Men jeg tror ikke beslutningsprosessen er slik. På meg virker det heller som om det er bemanningen som bestemmer hvilke aktiviteter som skal tilbys. 

Da blir det viktige spørsmålet om det er slik det skal foregå? Politikerne ønsker et godt SFO-tilbud. De vil at barna skal få sunn og god mat, frisk luft og mulighet for rikelig med fysisk aktivitet. 

Det er vanskelig å være uenig i dette. Men det henger ikke sammen med den virkeligheten som altfor mange SFO-ansatte opplever i arbeidshverdagen sin. Hvis politikerne virkelig ønsker et godt SFO-tilbud, så må de samme politikerne bevilge de pengene som trengs slik at bemanningen kan økes. 

Det er stor forskjell fra barnehagen, med en bemanning på en voksen på seks barn over 3 år, til skole og SFO hvor det er en voksen på 15 barn. Hoppet er enormt. Barna blir ikke så mye eldre i løpet av sommeren mellom barnehage og skole. De trenger fortsatt tett og god oppfølging av voksne.

Jeg lurer fælt på hva politikerne egentlig tenker om SFO. Skal det være et godt tilbud med aktivitetsinnhold, eller tenker de at det holder å ha en form for oppbevaring etter skoletid og fram til de blir hentet av foreldrene. 

Det er bemanningen som avgjør hva SFO skal være.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy