JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2017:

Er fagskoleutdanning med realkompetanse i bunn verdiløs?

FORSKJELL: Hvorfor er det forskjell på dem som har tatt fagskole med realkompetanse i bunn, og dem som har studiekompetanse? lurer forfatteren av leserbrevet. (Illustrasjonsfoto)

FORSKJELL: Hvorfor er det forskjell på dem som har tatt fagskole med realkompetanse i bunn, og dem som har studiekompetanse? lurer forfatteren av leserbrevet. (Illustrasjonsfoto)

Flicr

Er det slik at alle er like, men noen er likere enn andre? spør forfatteren.

2017042413095920170426164659

tips@fagbladet.no

I forbindelse med lønnsoppgjøret i 2016 kom det på plass en ny stillingsgruppe for fagarbeidere. «Disse får automatisk opprykk når de tar tilleggsutdanning tilsvarende 60 studie- eller fagskolepoeng.»

Jeg har tatt en slik tilleggsutdanning, og har 60 fagskolepoeng. Men jeg, og mange med meg, får ikke noe opprykk. Ikke automatisk og ikke om vi maser heller. Og ikke får jeg hjelp av fagforeningen min.

Monica traff blink med kompetanse og ansiennitet

Når jeg spør hvorfor, så er svaret at jeg ikke har en videregående utdanning i bunn. Jeg har bare fem års realkompetanse som grunnlag for opptak i forbindelse med min fagskoleutdanning. Noen begrunnelse for denne diskrimineringen får jeg ikke. Det virker nesten som fagforeningen min synes at det er greit å diskriminere - på tross av at fagskoleloven helt klart likestiller!

NHO-Kristin spår nytt moderat lønnsoppgjør

Allerede i formålsparagrafen (§1) i Fagskoleloven slås det fast at realkompetanse sidestilles med utdanning fra videregående som opptaksgrunnlag til fagskoleutdanninger. I samme paragraf slås det fast at en fagskoleutdanning «gir kompetanse (min utheving) som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere generelle opplæringstiltak.»

At en fagskoleutdanning gir fagkompetanse tydeliggjøres ytterligere i §11 «Vitnemål for fullført utdanning forutsetter at studenten er vurdert som skikket for yrket.»

NHO-sjef Kristin Skogen Lund skamroser LO-ledelsen

Det er altså hevet over enhver tvil at man har tilegnet seg faglig kompetanse utover videregående nivå når man har gjennomgått og er uteksaminert i en fagskoleutdanning. Uansett om man hat tatt denne utdanningen på grunnlag av realkompetanse eller på grunnlag av en videregående utdanning.

Man leser samme pensum, man går gjennom samme undervisning, man skriver samme oppgaver og tar samme eksamen. Men etter oppnådd kompetanse forsvinner likhetene.

Moderne praksis etter at ansatte tok fagskolen

For eksempel anerkjenner offentlig sektor ikke at man har den kompetanse som eksamensbeviset dokumenterer man har, hvis utdanningen er tatt med utgangspunkt i realkompetanse. De samme myndigheter som forvalter fagskoleloven diskriminerer altså en del av de som utdannes på grunnlag av denne loven. Og partene i arbeidslivet synes å mene det samme.

Millioner til fagskole for brannpersonell

For de har altså tariffestet en «egen lønnsstige for fagarbeidere» fra august 2017. Men i den tariffen er ikke fagarbeidere med realkompetansegrunnlag å regne som fagarbeidere og får ingenting – for samme fagkompetanse som de andre. Hvorfor er det slik? Er det en glipp i tarifforhandlingene? Eller er det noe som ikke har kommet med i kommentarene?

Eller er det slik at alle er like, men noen er likere enn andre?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy