Espira svarer om private barnehager og de ansatte

Jens Schei Hansen er kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira-gruppen AS.

Jens Schei Hansen er kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira-gruppen AS.

ESPIRA


2015102212171320151023130943

Journalist Torgny Hasås skriver om private barnehager i en kommentar på Frifagbevegelse. Jeg har lyst til å kommentere noen av påstandene som fremkommer.

Han skriver blant annet at Espira er eid av Wallenberg-familien gjennom oppkjøpsfondet EQT. Dette er ikke korrekt. Espira er eid av Nordens ledende utdanningsaktør, AcadeMedia.

Det er interessant at Hasås hevder om Espira at «Lave lønninger og dårlige pensjonsordninger i barnehagen gjør at foreldrebetaling og offentlige tilskudd kan finansiere profitt til mennesker som har mer nok til salt i grøten allerede».

LES HASÅS' KOMMENTAR

Først dette med lave lønninger og dårlige pensjonsordninger. Jeg antar at Hasås er klar over at han her omtaler lønns- og arbeidsvilkår som er avtalt mellom partene i sektoren og nedfelt i tariffavtale, som blant annet Fagforbundet er part i? Men Hasås deler muligens ikke resten av fagbevegelsens syn på at det er en god og solid norsk tradisjon, og en styrke for norsk arbeidsliv at lønnsdannelsen og arbeidsvilkårene avtales mellom partene i bransjen? Er det offentlig lønnsfastsettelse Hasås ønsker for norsk arbeidsliv? Hva skal vi med fagbevegelsen da?

Så dette med at foreldrebetaling og offentlige tilskudd kan finansiere profitt til mennesker som har mer nok til salt i grøten allerede. Jeg antar at Hasås er kjent med at selskaper som Espira driver lovlig virksomhet, skatter til Norge og at utbetaling av tilskudd skjer i tråd med Barnehageloven med tilhørende forskrift? Denne forskriften sikrer at tilskuddene brukes til det de er ment til, nemlig drift av barnehager. Det hadde jo vært fint om Hasås dokumenterte påstanden om at foreldrebetaling og offentlige tilskudd ble brukt til profitt.

Videre påstår Hasås at det er viktig å skille mellom de ideelt drevne og de forretningsmessige drevne barnehagene.

Javel? Hvem er det viktig for? Foreldre? Ansatte? Myndighetene? Kommunene? Hasås?

Barnehagelov med forskrifter (blant annet Rammeplanen for barnehager ) bruker begrepene kommunale og ikke-kommunale, og offentlige og private barnehager. Disse begrepene som Hasås finner i ymse bøker og manifester som for eksempel forretningsmessige drevne, kommersielle, profittdrevne og lignende, er ikke begreper som gir mening opp imot gjeldende lov og rammeverk for sektoren.

Til sist er det interessant å lese at «Det er dette som er høyresidas politikk for offentlig sektor: Privatiser velferdstjenestene og melk de for profitt». Siden Hasås skriver om private barnehager, så kan det jo være greit å nevne at dagens politikk på dette området baseres på forliket mellom SV og FRP fra 2003, og lov- og rammeverk er utviklet under den rødgrønne regjeringen i perioden 2005-2013. Dagens regjering har ikke endret på dette.

Jens Schei Hansen

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira-gruppen AS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy