KRAV: Fagforbundet Ung retter klare krav til politikerne før valget. (Illustrasjonsfoto)
colourbox
Neste høst er det nytt kommune- og fylkestingsvalg. Her er Fagforbundet Ungs fire krav for en ny politisk retning.
Det nærmer seg nytt kommune- og fylkestingsvalg, og for de politiske partiene betyr det at prosessen er i gang for å spikre ny politikk for kommuner og fylker over hele landet. Da er det viktig at de velger saker som vil komme til det beste for fellesskapet.
Vi har mange utfordringer som må løses i årene framover. Blant annet vet vi at mange unge ikke kommer seg inn på boligmarkedet. Vi vet at en tredjedel av ungdom som går yrkesfag ikke får fullført utdanningen sin, fordi de ikke får lærlingplass. Samtidig sitter store velferdsprofitører bak kulissene i norske velferdstjenester, og tar pengene som egentlig skulle gått til å bedre tjenestene. Og kanskje aller viktigst, noe som burde vært en selvfølge for alle kommuner og fylkestingspolitikere: Alle ansatte må tilbys hele, faste stillinger.
Derfor er våre fire krav til en ny politisk retning at disse punktene må prioriteres:
• Leie før eie. Kommunen må finansiere flere boliger gjennom Husbanken sin leie før eie-ordning.
• Lovfest retten til lærlingplass og sikre god opplæring i bedriften
• Bygge ut og drifte offentlige velferdstjenester i egenregi, slik at pengene går til brukeren, ikke eieren.
• Hele, faste stillinger må være regelen, ikke unntaket.
Fagforbundet Ung representerer over 43 000 elever, lærlinger, studenter og unge yrkesaktive. Dette er politikk som er viktig for alle våre medlemmer.
Politikerne bør også styrke krav til opplæringen i bedriften, for vår erfaring er at en del lærlinger ikke får tilstrekkelig opplæring og ikke får nok tid til å jobbe med å utvikle seg og forberede seg til fagprøven. Ønsker man flinke fagarbeidere, så trenger man bedrifter som tar opplæring på alvor.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Leder i ungdomsutvalget, Mats Monsen
Kathrine Geard
KRAV: Fagforbundet Ung retter klare krav til politikerne før valget. (Illustrasjonsfoto)
colourbox
Leder i ungdomsutvalget, Mats Monsen
Kathrine Geard