Flickr
Daglig leder Menneskerettighetsfondet
Leder Fagforbundet og
I høst arrangerte Menneskerettighetsfondet en konferanse i Nepal om arbeidstakerrettigheter og spesielt kvinnelige arbeidere i uformell sektor med menneskerettighetsforkjempere og fagforeningsfolk fra blant annet India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal og Bangladesh.
En av menneskerettighetsforkjemperne til stede, som også deltok på Fagforbundets landsmøte i oktober, er Sonia George fra den indiske organisasjonen Self-Employed Women’s Association (SEWA).
SEWA er en av Indias største fagforeninger og organiserer millioner av indiske kvinner som jobber i den uformelle sektoren, for eksempel som hushjelper, gateselgere eller søppelplukkere. De siste årene har særlig kvinner i arbeid i land som India opplevd at arbeidstakerrettighetene deres innskrenkes.
Under pandemien har de mistet jobbene eller ikke fått betalt i sektorer som har måttet stenge ned eller nedskalere. Erfaringer på tvers av landegrensene i Sør-Asia viser at arbeidsrettigheter er under press og at organisering av arbeidere er viktigere enn noensinne.
Sonia kjemper for kvinners rettigheter og bedre arbeidsvilkår, og har vært aktiv i arbeidet med internasjonale arbeidsstandarder som for eksempel en konvensjon i den Internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.
Gjennom prosjektet som støttes av Menneskerettighetsfondet hjalp SEWA Kerala rundt 500 migrantarbeidere som var hardt rammet av pandemien med distribusjon av mat, vaksinering, og tilgang på helsetjenester. De bisto også familien til en kvinnelig migrantarbeider som døde i forsøket på å rømme fra sin arbeidsgiver, både med å hjelpe de å få kontakt med Arbeidsdepartementet og med juridisk bistand.
Jobben som Sonia og SEWA utfører, viser hvor viktig det er å se arbeidstakerrettigheter, fagorganisering og menneskerettighetsarbeid som deler av den sammen kampen.
Arbeidstakerrettigheter globalt er under stort press. Ifølge internasjonal fagbevegelse (ITUC) med medlemmer fra hele verden ble arbeidstakere i 113 land forhindret fra å organisere seg eller opprette fagforeninger i 2022. 87 prosent av alle land brøt streikeretten. Arbeidere ble vilkårlig arrestert og varetektsfengslet i 69 land.
I 2021 var så mange som 50 millioner mennesker over hele verden utsatt for enten å bli tvunget til å arbeide mot egen vilje eller tvunget inn i et ekteskap. Mange opplever systematisk og bevisst tilbakeholdelse av lønn og frykter at de kan miste opptjent inntekt. De har fått sin sårbarhet misbrukt med trusler om oppsigelse og alvorlige former for tvang, som tvangsfengsling, fysisk og seksuell vold og blir fratatt grunnleggende behov.
Fagbevegelsen og sivilsamfunn må i større grad forene krefter for å bekjempe dette og stå sammen om å bidra til å nå Bærekraftmålene 2030 om anstendig arbeid.
Fagforbundet og Menneskerettighetsfondet er stolt av vårt samarbeid. Arbeidet er en solidarisk støtte til arbeidere på tvers av landegrenser, og vi bidrar økonomisk til utsatte og sårbare arbeidere i land der kampen for arbeidstakerrettigheter møter stor motstand. Vi forstår viktigheten av å støtte kampen til flere som Sonia gjennom utveksling av erfaringer om faglig arbeid. Faglig arbeid og kampen for menneskerettigheter går hånd i hånd, og vi står sterkere sammen.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Herman Bjørnson Hagen
BLANT LIKEKVINNER: Birte Sjule i smil og samtale med (f.v.) t-baneførerne Therese Sundelius og Karianne Aannestad. Bak skimtes Sjules medbrakte kommunikasjonssjef Ina Helen Østby. Til høyre for henne står billettkontrollør Tone Mette Storhaugen i en annen samtale.
Anita Arntzen