JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mening

«Finnmark er ikke Oslo. Derfor må det til helt andre tiltak mot korona her»

2020032714071320200327140707

Erlend Angelo

Vi krever respekt for våre lokale helsemyndigheters vurderinger i å bekjempe korona i Nord-Norge.

Leder av Fagforbundet Sør-Varanger

Fagforbundet Sør-Varanger reagerer svært sterkt på uttalelsene som Norsk Industris Stein Lier-Hansen har kommet med i FriFagbevegelse og VG knytta til de lokale smitteverntiltakene. Vi er også svært uroa for at fagbevegelsen sentralt ser ut til å støtte opp om dette, uten å ha vært i dialog med de arbeidstakergruppene disse tiltakene også er ment å beskytte – nemlig de ansatte i helsesektoren i Finnmark. Et smitteutbrudd blant ansatte på for eksempel Kirkenes sykehus kan få katastrofale følger for hele Øst-Finnmark. Uttalelsene til NHO er ikke faktabasert og er svært nedlatende overfor et svært kompetent helsevesen i Nord-Norge som holder høy internasjonal standard. Det NHOs Norsk Industri gjør seg til talsmenn for, er intet annet enn et hasardiøst spill med folks liv og helse i Finnmark.

Fagforbundet Sør-Varanger har hatt løpende kontakt med våre lokale helsemyndigheter og med politisk ledelse i Sør-Varanger gjennom hele koronatiden. De vektlegger i sine vurderinger at Finnmark befinner seg i en annen fase av pandemien enn Oslo, at vi har en annen befolkningssammensetning, særegne beredskapsutfordringer, og at vi mangler grunnleggende smittevernutstyr. Dette gjør at behovet for regionale tiltak som sinker pandemien er stor. Et effektivt tiltak er derfor å hindre en ukontrollert tilførsel av mennesker fra koronaens episenter som er i og rundt Oslo. Sett fra lokalt hold i Sør-Varanger fremstår de omdiskuterte karantenebestemmelsene for folk som har vært i Sør-Norge svært lite begrensende på våre liv lokalt sammenliknet med flere av de nasjonale restriksjonene. Fagforbundet Sør-Varanger støtter derfor fullt ut de tiltakene som de lokale helsemyndighetene har igangsatt.

Finnmark har særegne beredskapsutfordringer innen helse. Store avstander og få, men viktige helseinstitusjoner gjør at vi er avhengig av logistikken og ansvarsdelingen som er mellom sykehusene i Hammerfest, Kirkenes og Tromsø. Når vi i tillegg har hatt store problemer med luftambulansen og knytta til oppstart av Kirkenes sykehus som fortsatt har mange avvik og en halvferdig helikopterlandingsplass, er man nødt til å ta særegne forholdsregler i en krevende pandemisk situasjon.

Finnmark er ikke Oslo. Derfor må helt andre tiltak til her enn i Oslo. Regjeringen har over lang tid gjort det de kan for å skape en avgrunn mellom folk i Finnmark og sentrale myndigheter. Nå trenger vi å jobbe sammen, og i først rekke krever vi respekt for de vurderingene som blir tatt her oppe i en krevende situasjon. Vi forventer at LO og Fagforbundet støtter opp om de tiltak som våre lokale helsemyndigheter har iverksatt. Dette er lite inngripende tiltak, men samtidig svært nødvendig for å ivareta helse, liv og sikkerhet i Finnmark.

Når det gjelder næringslivets utfordringer, deler vi bekymringen med massearbeidsløshet som kommer i kjølvannet av koronaen. Bare i Sør-Varanger har det på kort tid blitt nær seks prosent arbeidsløse som følge av oppsigelser eller permitteringer. Vi forventer derfor kraftfulle motkonjunkturtiltak, offentlige investeringer og utbygginger, og en ekstraordinær satsing på arbeid, vekst og bosetting i hele landet når koronapandemien er over.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy