JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Fire av ti medlemmer i Fagforbundet vet ikke hva de skal stemme

2023060911490820230609114907

LO Media

Det kan være ulike grunner til usikkerheten, men en av dem er nok bekymringen for egen lommebok, kombinert med skuffelsen over hittil manglende politiske løsninger på den såkalte dyrtida.

Ansvarlig redaktør i Fagbladet

Fire av ti medlemmer i Fagforbundet har ennå ikke bestemt seg for hva de skal stemme ved høstens kommunevalg. Det kommer fram i en fersk medlemsundersøkelse.

Blant de som har bestemt seg, er partifordelingen ifølge forbundets analyseavdeling omtrent som før tidligere valg, men andelen usikre velgere har økt betraktelig.

Før valgene i 2019 og 2021 svarte 30 prosent at de ennå ikke hadde bestemt seg for parti. I år har hele 40 prosent ikke tatt stilling. Ennå. 

Det kan være ulike grunner til usikkerheten, men en av dem er nok bekymringen for egen lommebok, kombinert med skuffelsen over hittil manglende politiske løsninger på den såkalte dyrtida.

Mange av Fagforbundets medlemmer opplever svært trange økonomiske tider uten særlig store utsikter til bedring. I den samme undersøkelsen svarer sju av ti at de uroer seg for økonomien, 13 prosent har bedt om hjelp til å klare nødvendige utgifter og 3 prosent har stått i matkø.

Når årets relativt gode lønnsoppgjør ser ut til å bli spist opp av økte priser, er det betimelig å spørre om det virkelig er vanlige folks tur. 

Partiene på venstresida, og Arbeiderpartiet spesielt, har gjennom sin lange historie alltid hentet velgere fra fagbevegelsen. Denne støtten kan de ikke lenger kan ta for gitt.

De taper terreng, også blant dem de regner som sine egne. I 2021 endte imidlertid 80 prosent av medlemmene i Fagforbundet med å stemme rødgrønt. Hvor de usikre lander i år, gjenstår å se.

At så mange sitter på gjerdet, gir i hvert fall et håp for venstresida. Om de klarer å gjenskape tiltro og oppslutning, er det mange stemmer å hente «hjem».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy