JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingsrett for pensjonister

2020022012240020200220123456

LO Media

Pensjonister har de samme utgiftene som alle andre. Hvorfor skal ikke vi få ta del i lønnsutviklingen på lik linje?

Leder for Fagforbundet Fredrikstad pensjonister og uføre

Pensjonistene hadde forhandlingsrett på alderspensjonen i folketrygden fram til 2011. Protokollen for oppgjøret ble behandlet av Stortinget som skulle ta ansvar for det endelige resultatet. I 2011 ble forhandlingsretten erstattet med drøftingsrett noe som fungerer svært dårlig. Resultatet av drøftingene blir ikke lagt fram for Stortinget. Sommeren 2019 demonstrerte flere tusen pensjonister foran Stortinget for å få forhandlingsretten tilbake.

Utgangspunktet for trygdeoppgjøret er gjennomsnittlig lønnsvekst i lønnsoppgjøret fratrukket 0,75 prosent. Dette har resultert i at pensjonistene har tapt kjøpekraft hvert år i fire år. I tillegg blir gifte og samboende pensjonister trukket 10.000 kroner hver i året av pensjonen fra folketrygden.

Pensjonistene vil ha reelle forhandlinger, slik bøndene har i jordbruksoppgjøret

Er det slik vi skal bli behandlet som pensjonister?

Pensjonister har gjennom et langt arbeidsliv bidratt til samfunnsutviklingen. Vi pensjonister har betalt inn alt vi er blitt pålagt i visshet om at vi skulle få glede og nytte av de pensjoner vi mener å ha opparbeidet oss rett til. Vi synes derfor at det er svært urettferdig at vi på våre gamle dager skal være de eneste som i rene penger må gi avkall på normal lønnsvekst.

Pensjonister har de samme utgiftene som alle andre til strøm, kommunale avgifter, mat med mer. Hvorfor skal da ikke vi pensjonister få ta del i lønnsutviklingen på lik linje med andre?

Pensjonistene varsler protest mot «skandaleoppgjør»

Vi krever at pensjonistene må få forhandlingsretten tilbake. Forhandlingsrett kan sikre at vi som pensjonister får den samme velferdsutviklingen som ellers i samfunnet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy