Illustrasjonsbilde fra intensiven på Ahus.
Ole Berg-Rusten / NTB
Plasstillitsvalgt KAR/THORAX S204, Akershus universitetssykehus
Avdelinger er overfylte, og trykket med innleggelser kommer ikke til å avta kun fordi media slutter å skrive om det.
Daglig er det titalls vakter som ikke er dekket av driftskoordinatorer på de ulike avdelingene, noe som på kort sikt går ut over pasientene, og på lang sikt ut over personalet. Dessverre har denne skaden allerede skjedd.
Vi har snart kommet til et punkt der driftskoordinatorer blir tvunget til å beordre folk på jobb for å opprettholde en tilnærmet forsvarlig drift. Men til hvilken pris?
Undertegnede, samt flere tillitsvalgte og andre medlemmer rundt om i landet, har vært tro og lojale til Fagforbundet i en tid der vi har følt på lite verdsettelse og støtte fra våre egne. Nå har Fagforbundet endelig fått tegnet en kompensasjonsavtale for sykepleiere i Fagforbundet. Dette er fantastisk, og noe undertegnede applauderer i høyeste grad. Men, har dere glemt oss andre?
For det første: Undertegnede har tittet en del på Prinsipp- og handlingsprogrammet 2017–2022. I avsnittene nedenfor underkategorien «Verdigrunnlag» finner jeg følgende tekst:
«Fagforbundet bygger sin politikk på frihet, likhet, og solidaritet.»
Leser jeg litt lenger finner jeg dette:
« … Gjennom omtanke, samhold og solidaritet vil Fagforbundet styrke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår…)»
Undertegnede velger også å sitere leder i Fagforbundet Mette Nord i en artikkel publisert av nettavisen 30.07.20 «Fagforbundet om sykepleiere: Fortjener ikke mer lønnsøkning enn andre»:
«Sykepleierne har gjort en imponerende innsats under coronakrisa, men det er de ikke alene om. De kunne ikke ha gjort jobben sin uten dyktige medarbeidere og kolleger rundt seg. De har ikke stått alene.»
Undertegnede etterlyser svar på følgende: Hvor er kompensasjonstillegget for disse dyktige medarbeiderne og kollegene til disse sykepleierne? Om ikke, så er det svært ønskelig med et skriv signert Mette Nord om hvorfor ingen slik avtale er tegnet for andre yrkesgrupper som jobber like lange vakter, står i det samme koket og gjør sin del for at kabalen skal gå opp.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Illustrasjonsbilde fra intensiven på Ahus.
Ole Berg-Rusten / NTB