JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

GRASROTSTEMMER

Hjelpepleier kaller Frp-utsagn for hån mot likestillingskampen: – Tull at biologi gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn

2018053110492420230821171436
IKKE BIOLOGI: – Det er i de kvinnedominerte yrkene vi finner flest ufrivillige deltidsstillinger. Dette har ikke noe med biologi å gjøre. Det har med politikerne å gjøre, skriver kronikkforfatteren.

IKKE BIOLOGI: – Det er i de kvinnedominerte yrkene vi finner flest ufrivillige deltidsstillinger. Dette har ikke noe med biologi å gjøre. Det har med politikerne å gjøre, skriver kronikkforfatteren.

Luis Melendez/Unsplash

– Kvinner jobber ikke mindre enn menn på grunn av biologi. De jobber ofte mindre enn menn på grunn av hvordan samfunnet er bygget opp, skriver kronikkforfatteren.

HJELPEPLEIER OG NESTLEDER I FAGFORBUNDET ELVERUM SITT UNGDOMSLAG

I et Facebook-innlegg i forrige uke skrev Frp-politiker Jon Helgheim at det er biologiske forskjeller som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn. I en underkommentar skriver han videre: «Det ikke er noe problem at færre kvinner enn menn er sjefer. Det er et ønske kvinner selv har, derfor trenger vi ikke kvotering!»

Utsagnet til Helgheim er et hån mot likestillingskampen som foregår i Norge i 2018. Kvinner tjener mindre enn menn. Derfor er det som oftest kvinnen som må ofre seg for at familien skal ha mest mulig inntekt.

Det er også i de kvinnedominerte yrkene vi finnes flest ufrivillige deltidsstillinger. Dette har ikke noe med biologi å gjøre. Det har med politikerne å gjøre.

Mange av kvinnene som jobber ufrivillig deltid, arbeider i kommunen og med pleie og omsorg. Selv jobber jeg 19 prosent i fast stilling og så er jeg vikar i tillegg.

Ettersom jeg er enslig og uten barn, kan jeg kaste meg rundt hvis telefonen ringer tidlig en morgen eller sent en kveld og ekstra folk trengs på jobben. Det kan ikke alle gjøre.

Må jobbe deltid: Lisa har ønsket seg full jobb i ni år

Hadde jeg for eksempel hatt barn, ville situasjonen vært annerledes. Da kunne jeg ikke bare sagt ja til de vaktene jeg ble spurt om bare noen minutter eller timer før selve vakta starter.

For det kan være vanskelig å forklare sønnen at man ikke får deltatt på fotballtreningen hans likevel. Det er heller ikke så enkelt å finne en barnevakt kort tid før man må på jobb.

Skal man kunne planlegge hverdagen, er det viktig med faste stillinger og trygghet. Det er også viktig at ledige vakter blir gitt bort til vikarene så tidlig som mulig.

Hvis en ansatt søker permisjon over lengre tid er det bedre å ha en fast vikar i stillingene enn å ha nye vikarer fra vakt til vakt.

Kvinner jobber ikke mindre enn menn på grunn av biologi. De jobber ofte mindre enn menn på grunn av hvordan samfunnet er bygget opp. Det er et samfunn som viser at vi fortsatt ikke er likestilt på lik linje som mennene.

Derfor velger vi å jobbe deltid: «Jeg tenker mye på at jeg kanskje ender som minstepensjonist.»

Det at kvinner jobber mindre enn menn, er et bevis på at likestillingen ikke er i mål.

Det beviser også at menn som Jon Helgheim burde være med å bidra til en endring.

Det at kvinner jobber mindre enn menn, er et bevis på at likestillingen ikke er i mål

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy