JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Valg 2023

Høyre vil kutte lønna og pensjonen din

2023081114132120230814104755
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Bjørn A. Grimstad

Det er helt avgjørende å bygge opp helsevesenet i de neste årene, slik at man klarer å møte utfordringene som kommer. Hvis Høyre får flertall i landets kommuner til valget, vil det føre til storstilt nedbygging og kutt.

Sykepleierstudent og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet

I Oslo er det få politikkområder forskjellen har vært tydeligere etter Arbeiderpartiet vant makta i 2015. Da vi overtok, var arven fra Høyre-styret en underbemannet hjemmetjeneste, som var kutta til beinet. Ved Ammerudlunden, kronjuvelen i Høyres utstillingsvindu, ble det avdekket bruk av vaktlister på opptil 84 timer i uka, uten overtidsbetaling og hvor de ansatte sov i bomberom i kjelleren.

Valgkampløftet vårt i 2015 var å styrke hjemmetjenestene med 500 flere ansatte, der pengene skulle komme fra en moderat eiendomsskatt på de dyreste boligene. Etter at Arbeiderpartiet vant valget, har hjemmetjenesten i Oslo fått over 900 flere årsverk. Dette har satt oss i stand til å styrke rehabiliteringstilbudene, innføre aktivitetstid og etablere nye dagaktivitetstilbud for hjemmeboende med demens.

Styrkingen av hjemmetjenestene er derimot en satsing Høyre har vært motstander av. Gjentatte ganger har Høyre foreslått å kutte i de ekstra årsverkene, og til bydelene som drifter hjemmetjenesten. I Oslo går Høyre nå til valg på å avskaffe eiendomsskatten, som vil gi 2 milliarder mindre velferd hvert år. Selv om de ikke tør å si hvor kuttene skal tas, viser historien at det er få steder de har kutta mer enn i eldreomsorgen.

En annen viktig satsing for Arbeiderpartiet i Oslo var å ta tilbake kontrollen over de private kommersielle sykehjemmene. Det er fordi hver krone man gir til eldreomsorgen skal gå til velferd, ikke sendes ut som overskudd til store konsern i utlandet. Erfaringene viser at kommersielle sykehjem skaper profitt av å kutte i lønna og pensjonen til arbeidsfolk. Da kommunen overtok driften av Oppsalhjemmet, gikk ansatte opp i lønn. To av de fulltidsansatte gikk opp over 100.000 i lønn. En lærling kom til å tjene over fire ganger så mye. Tilsvarende eksempler har man sett fra Uranienborghjemmet og Madserudhjemmet.

I årene fremover vil mangel på helsepersonell være den største utfordringen for helsetjenesten. Innen 2040 vil antall eldre over 80 år doble seg, og det vil mangle over 50.000 sykepleiere og helsefagarbeidere. Skal vi klare å rekruttere nok helsepersonell, må lønnsnivået få folk til å stå i yrket. Likevel vil Høyre i Oslo spare 95 millioner kroner på å konkurranseutsette sykehjem til kommersielle aktører. Det vil slå rett ut i reduserte lønninger og pensjoner til de ansatte. Høyre forventer at de ansatte skal gjøre den samme jobben for mindre penger.

Mens Høyre ønsker å spare penger på de ansatte, mener Arbeiderpartiet at det viktigste er å investere og å satse. Nå bevilges 175 millioner til dette i Oslo, noe som vil løfte 10.000 ansatte gjennom kompetansehevende tiltak. I tillegg foreslår vi økt bemanning utover det som vil komme, fordi vi blir flere eldre som trenger bistand. En del av årsverkene skal gå til å bygge ut laget rundt de eldre, med matverter og servicepersonell på sykehjemmene. Disse skal avlaste helsepersonell slik at de får mer tid til å utøve pleie- og omsorgstjenester.

Valget den 11. september blir et verdivalg for våre helsetjenester. Arbeiderpartiet er garantisten for å styrke helsetjenesten, og sikre at de eldre får den tryggheten, omsorgen og pleien de fortjener. Med Høyre i landets kommuner vil man få en storstilt nedbygging og kutt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy