Illustrasjonsfoto.
Bjørn A. Grimstad
Sykepleierstudent og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet
I Oslo er det få politikkområder forskjellen har vært tydeligere etter Arbeiderpartiet vant makta i 2015. Da vi overtok, var arven fra Høyre-styret en underbemannet hjemmetjeneste, som var kutta til beinet. Ved Ammerudlunden, kronjuvelen i Høyres utstillingsvindu, ble det avdekket bruk av vaktlister på opptil 84 timer i uka, uten overtidsbetaling og hvor de ansatte sov i bomberom i kjelleren.
Valgkampløftet vårt i 2015 var å styrke hjemmetjenestene med 500 flere ansatte, der pengene skulle komme fra en moderat eiendomsskatt på de dyreste boligene. Etter at Arbeiderpartiet vant valget, har hjemmetjenesten i Oslo fått over 900 flere årsverk. Dette har satt oss i stand til å styrke rehabiliteringstilbudene, innføre aktivitetstid og etablere nye dagaktivitetstilbud for hjemmeboende med demens.
Styrkingen av hjemmetjenestene er derimot en satsing Høyre har vært motstander av. Gjentatte ganger har Høyre foreslått å kutte i de ekstra årsverkene, og til bydelene som drifter hjemmetjenesten. I Oslo går Høyre nå til valg på å avskaffe eiendomsskatten, som vil gi 2 milliarder mindre velferd hvert år. Selv om de ikke tør å si hvor kuttene skal tas, viser historien at det er få steder de har kutta mer enn i eldreomsorgen.
En annen viktig satsing for Arbeiderpartiet i Oslo var å ta tilbake kontrollen over de private kommersielle sykehjemmene. Det er fordi hver krone man gir til eldreomsorgen skal gå til velferd, ikke sendes ut som overskudd til store konsern i utlandet. Erfaringene viser at kommersielle sykehjem skaper profitt av å kutte i lønna og pensjonen til arbeidsfolk. Da kommunen overtok driften av Oppsalhjemmet, gikk ansatte opp i lønn. To av de fulltidsansatte gikk opp over 100.000 i lønn. En lærling kom til å tjene over fire ganger så mye. Tilsvarende eksempler har man sett fra Uranienborghjemmet og Madserudhjemmet.
I årene fremover vil mangel på helsepersonell være den største utfordringen for helsetjenesten. Innen 2040 vil antall eldre over 80 år doble seg, og det vil mangle over 50.000 sykepleiere og helsefagarbeidere. Skal vi klare å rekruttere nok helsepersonell, må lønnsnivået få folk til å stå i yrket. Likevel vil Høyre i Oslo spare 95 millioner kroner på å konkurranseutsette sykehjem til kommersielle aktører. Det vil slå rett ut i reduserte lønninger og pensjoner til de ansatte. Høyre forventer at de ansatte skal gjøre den samme jobben for mindre penger.
Mens Høyre ønsker å spare penger på de ansatte, mener Arbeiderpartiet at det viktigste er å investere og å satse. Nå bevilges 175 millioner til dette i Oslo, noe som vil løfte 10.000 ansatte gjennom kompetansehevende tiltak. I tillegg foreslår vi økt bemanning utover det som vil komme, fordi vi blir flere eldre som trenger bistand. En del av årsverkene skal gå til å bygge ut laget rundt de eldre, med matverter og servicepersonell på sykehjemmene. Disse skal avlaste helsepersonell slik at de får mer tid til å utøve pleie- og omsorgstjenester.
Valget den 11. september blir et verdivalg for våre helsetjenester. Arbeiderpartiet er garantisten for å styrke helsetjenesten, og sikre at de eldre får den tryggheten, omsorgen og pleien de fortjener. Med Høyre i landets kommuner vil man få en storstilt nedbygging og kutt.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Privat
Illustrasjonsfoto.
Bjørn A. Grimstad
Privat