JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Hva er egentlig sant?

2020030913163120200309131707

Colourbox.com

– Det som er sant for meg kan være usant for andre.

Hovedverneombud i Kvinnherad kommune

Vi, som menneskehet, kommer nok ikke til å enes om hva som er sannhet. Til det har politisk overbevisning, religion og ikke minst økonomiske interesser en altfor stor påvirkningsgrad og makt på oss.

«Sannhet er en egenskap som tilkommer visse utsagn, påstander eller antagelser når de er i overenstemmelse med virkeligheten.» (Jan Harald Alnes UiT)

Mennesket har i all sin tid gjort hevd på at sin sannhet, ut fra vedkommedes overbevisning eller tro, er den hele og fulle sannhet.

Slike utsagn finner man i Bibelen, i filosofiske skrifter, krigsherres overbevisning, media og blant hvermansen på gata – uansett hudfarge eller religion.

Da finnes det mange «sannheter» rundt om. Sannheter som er motstridende, og noen som er sammenfallende.

Hva er sant?

Så hvordan skal vi klare å skille sannhet fra fiksjon?

Den som hadde fasiten på det…

For det er ikke noe enklere i vår tid enn det var for 2000 år siden.

Vi mennesker lar oss lett overbevise hvis den som skal predike sannhet for oss er klar og tydelig i sin verbale uttrykksmåte, hvis den inngir tillit og kan gjengi ting vi kjenner igjen og identifiserer oss med.

Et lite barn kan med stor overbevisning fortelle oss at nissen finnes, for barnet selv opplevde at nissen kom på besøk. Er det da sant at nissen finnes? For barnet er det en sannhet, mens vi voksne vet at det er en fiksjon.

Det er en sannhet for eldre demente at de må ut og rope inn barna sine til middag, mens pleierne på sykehjemmet vet at i virkeligheten er «barna» 50 år gamle og bor i en annen del av kommunen.

Sannheten oppleves som nettopp en sannhet av den som er i situasjonen der og da.

Fakta eller sannhet?

I jusleksikon.no defineres dette slik:» Fakta er faktiske forhold som er av betydning i et saksforhold. Et faktum er altså det som har skjedd, en hendelse som fremstår som sannhet med grunnlag i virkeligheten.»

Det høres så lett og rett ut, men virkeligheten kan være en annen.

For om man spør to parter i en sak, så har de ganske så sikkert hver av sin versjon av hva som er de faktiske forhold i saken.

Igjen; mange ganger blir det et definisjonsspørsmål basert på den enkeltes oppfattelse av virkeligheten.

Kildesjekking

I utdanningsløpene våre blir vi stadig innpodet at vi må ha kildesjekk på det vi skriver.

Men det gjør ikke livene våre enklere, for hvem kan vi stole på?

Ta for eksempel tiden foran lønnsoppgjørene. LO forteller oss at nå er det arbeidernes tur til lønnsøkninger fordi kjøpekraften deres har blitt redusert det siste året. NHO sier at nå må bremsene på, fordi forrige lønnsoppgjør økte kjøpekraften mer enn godt var.

Begge parter gjør krav på sannheten, og legger fram sine statistikker for å bevise dette.

På sosiale medier blir linking til sider som Resett.no, Dokument.no ansett for å være ikke-sanne/ikke-godkjente kilder. Det samme gjelder når noen linker til «allment godkjente kilder» som for eksempel NRK, Dagbladet, Kapital, VG og liknende. Da kommer «motparten» frem og sier at disse tidsskriftene/nyhetsformidlerne har en venstre- eller høyrevridd politisk holdning, og at de derfor ikke forteller den hele og fulle sannhet.

Hva vet jeg? Det er vel en sannhet for dem som skriver der, enten de kommer fra venstre eller høyre.

Sannheten som våpen

Hva er det man vil oppnå med å predike den hele og fulle sannhet?

Tja, å kunne overbevise noen om at andre tar fullstendig feil, og dermed øke sin maktposisjon overfor dem?

Nicolaus Copernicus (1473 – 1543) stod fast på sin sannhet om at jorden kretset rundt solen og at jorden roterte om sin egen akse. Dette falt ikke i god jord hos de geistelige, og hans teorier ble forkastet og nærmest bannlyst som usannheter.

Så viste det seg da, at med tiden ble hans teorier grunnlaget for andre forskere. Hadde han da i utgangspunktet sannheten? Ifølge ham selv – ja, men ifølge mange rundt ham – nei. Copernicus ble ansett for å være en mann som drev med villfarelser, og for ham ble ikke sannheten et våpen. Det ble den derimot for hans motstandere, for de brukte sin opplevelse av sannhet for å motbevise hans teorier og slå ned på nytenking.

Dagens sannhet

Så vi mennesker kommer nok ikke til å bli enige om hva som er sant:

Det som er en sannhet og et faktum for meg er:

Denne vinteren har frem til nå ikke gitt meg et eneste døgn med 10 kuldegrader.

Det er ikke en sannhet for dem som bor på Finnmarksvidda.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy