JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem skal bestemme i kommunen din?


2015090711144620230821171436

kirsti.knudsen@fagbladet.no

Da fattigfolk og kvinner for over hundre år siden sloss for allmenn stemmerett, var det for å skape et samfunn der alle hadde innflytelse – ikke bare de privilegerte. I tiårene som fulgte ble den norske velferdsstaten til. Men den kom ikke av seg selv.

Det er heller ikke slik at kampen er vunnet én gang for alle. Derfor er det faretruende at så mange føler at det er bortkastet å bruke stemmeretten. Deltakelsen i forrige kommunevalg var det høyeste på 20 år, likevel var det nesten 40 prosent av norske kvinner og menn som ikke stemte.

Det er ulike grunner til at folk blir hjemmesittere. Noen er ikke interessert i politikk, og mener at det er bedre at andre som har mer greie på det tar valget for dem. Noen syns at partiene er så like at det ikke spiller noen rolle hvem som vinner. Andre mener at det er bortkastet å stemme fordi politikerne – og særlig lokalpolitikerne – ikke lenger har stort de skulle ha sagt; de viktigste beslutningene tas helt andre steder.

Argumentene er mange, og av og til gode, men likevel er det en farlig holdning. Hvis du tror at stemmen din ikke har noe å si for utformingen av samfunnet, betyr det at det er noen andre som bestemmer hvordan det skal se ut – noen som kanskje ikke har ditt eller flertallets beste i tankene.

Valget til høsten avgjør hvordan kommunen din vil utvikle seg i fire år framover. De fleste av Fagforbundets medlemmer er i en særstilling fordi de også velger arbeidsgiveren sin. Hvis det betyr noe for deg om arbeidsplassen din blir privatisert eller ikke, og er du opptatt av å beholde pensjonen din og et godt arbeidsmiljø, bør du finne ut hva partiene mener om dette.

Du har også mulighet til å gi en ekstra stemme til personer du stoler på og som du er mest enig med, kanskje en på arbeidsplassen din som vet hvor skoen trykker? Eller kanskje du vil støtte kampanjen #KvinnerInn, som har som mål å få flere kvinner inn i kommunestyrer og som ordførere landet over? Men det forutsetter naturlig nok at du ikke blir sittende i sofaen på valgdagen.

Godt valg!

«De fleste av Fagforbundets medlemmer er i en særstilling fordi de også velger arbeidsgiveren sin.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy