JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Hvorfor får ikke kvinner like varme arbeidsklær som menn når de jobber i kulda?

2024011819330420240118193304

Colourbox

De siste ukenes arbeid i snø og kulde viser at det er forskjell på folk, skriver Christin Ø. Haslestad i dette innlegget.

Leder, Yrkesseksjon helse og sosial, Fagforbundet Agder 

Det er ingenting som er så galt at det ikke er godt for noe, sies det. Jeg er ikke helt sikker på om det er sant. Men for at det skal komme noe godt ut av de kommunalt ansattes vanvittige slit igjennom den siste tidens snøkaos, benytter jeg anledningen til å rette søkelyset mot hva slags arbeidsklær de forskjellige ansatte har tilgang til.

De ansatte i teknisk drift i kommunene har klærne som trengs for å jobbe ute i kulda, og det skal de selvsagt også ha. 

De ansatte i hjemmetjenestene i kommunen har i beste fall en tynn ytterjakke, og det er det. Hvordan kan det være åpenbart logisk for arbeidsgiver (kommunen) at en helsearbeider som skal yte tjenester i kommunens alle hjørner skal reise rundt i kortermet bomullstopp og bomullsbukse med en tynn ytterjakke som eneste varmeplagg? Blant helsearbeidere har det også tradisjonelt sett ut til at man slutter å være på arbeid ved ankelen, og dermed må gå i private sko.

Jeg mener dette dessverre dreier seg om hvilke kjønn som tradisjonelt bemanner de ulike etatene. De kvinnedominerte yrkene har gjennom tidene vært avspist med dårlig utstyr og bekledning, det holder at det er noenlunde greit. «Det holder vel å hive på seg en tynn ytterjakke mellom oppdragene, dere kjører tross alt bil» 

Helsearbeidere i for eksempel hjemmetjenesten, hjemmesykepleien, omsorgsbolig og miljøarbeidertjenesten beveger seg mye, og Fagforbundet mener at skotøyet og ytterklærne må tilpasses det været helsearbeideren beveger seg i, så vel som å være tilpasset aktivitetsnivået. Det er ikke mulig å gjennomføre helsearbeidet uten riktig skotøy eller varmt nok yttertøy. Fagforbundet mener derfor at det er urimelig av kommunene å forvente at arbeidstakeren skal slite ut private sko og ytterklær som er nødvendig på jobb, og så stå for regningen selv.

Fagforbundet mener at egnet arbeidstøy er et av de viktigste HMS-tiltakene for å få ned sykefraværet, både ved at helsepersonell holder seg varme, og ved at de ikke tar med seg smitte hjem til seg og sine. Egnet arbeidstøy er å regne som forsvarlig helsehjelp!

Det er helt åpenbart for meg at de ansatte i den kvinnedominerte hjemmetjenesten skal ha tilstrekkelig med temperaturregulerende yttertøy og fottøy til å kunne gjennomføre oppdragene sine, i tillegg til å etterkomme smittevernforskrifter. 

De siste ukene har virkelig satt hjemmetjenestene på prøve, og de har gjort en fantastisk innsats ved å stabbe i snø og kjøre bil på nærmest ubrøytet vei. De har fått hjelp av Sivilforsvaret og Røde Kors med flere til å ta seg fram, og jeg har sett et bilde av en kvinnelig ansatt i hjemmetjenesten ikledd klær merket med Sivilforsvaret.

Hvorfor skal ikke de ansatte i hjemmetjenesten få tilstrekkelig med klær for å gjennomføre jobben sin?

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy