JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Ikke alle fikk lavlønnstillegget LO skryter av

2023050211041220230502110412

Emmie Olivia Kristiansen

– LO kan ikke la arbeidsgiverne diktere hvem som skal få lavlønnstillegg, skriver frisør Tina Paulsen Stenkløv.

Frisør og leder i Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Fagforbundet Trøndelag 

Jeg vil starte med å si tusen takk til alle de som streika i privat sektor 17.–20. april. Det er solidaritet i praksis.

Men da jeg i dagene etter streiken har lest at de som har minst, har fått mer, og at det har vært et godt oppgjør for alle, så er det dessverre kun en sannhet med modifikasjoner. For det er ikke alle lavtlønnede som har fått lavlønnstillegget de burde fått. Realiteten er at det er store interne lønnsforskjeller i flere bransjer som gjør at lavtlønte som jobber der, ikke får lavlønnstillegget de burde fått.

Dette er noe frisørbransjen ofte har fått erfart. Til tross for at frisører er blant de med lavest lønn i Norge, får de altfor sjeldent lavlønnstillegget.

Problemet med lønnsmodellen er at den ikke treffer alle med lav lønn. Slik det er nå, får ikke lavtlønnede på overenskomster over 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, lavlønnstillegg. Derimot får høytlønnede på overenskomster under 90 prosent dette tillegget. Utregningsmodellen hindrer lavlønnsgrupper å komme opp på et anstendig nivå.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) regner det hele ut basert på tall fra arbeidsgiversida NHO. Dette er tall som ikke gjenspeiler den reelle lønna til en frisør på gulvet. Vi vet ikke hvordan NHO eller TBU kommer fram til dette, men det er altså tall som likevel blir brukt og akseptert av vårt eget LO.

I en rapport LO selv utarbeidet om lavlønnsmodeller i 2021, nevner de én modell som virker spesielt interessant med tanke på denne problemstillingen. Modellen har en tydelig og mer treffsikker lavlønnsprofil, hvor tilleggene legges kun på satsene i overenskomsten. Dermed vil den lønne seg for de lavtlønte som ikke får noe i lokale forhandlinger, provisjon og lignende – de som kun ligger på minstelønnssatsene i tariffavtalen. Det overrasker meg derfor stort at LO ikke nevner denne modellen utover egne anbefalinger i rapporten.

Årets oppgjør er et bevis på hvor solidarisk medlemmene i LO er. Høytlønte grupper var villige til å ta kampen også for andre enn seg selv. Dette viser at det er mulig å ta kampen som fellesskap. Men det forutsetter at LO-ledelsen går offensivt på banen og tar kampen for alle lavtlønte i framtida. Rapporten til LO er et godt utgangspunkt for å få mer treffsikre lavlønnstillegg, men da kreves det at forbundene ikke lar arbeidsgiversida diktere hvilke lavlønnsmodeller eller tall som skal brukes i framtida.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy