Emmie Olivia Kristiansen
Frisør og leder i Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Fagforbundet Trøndelag
Jeg vil starte med å si tusen takk til alle de som streika i privat sektor 17.–20. april. Det er solidaritet i praksis.
Men da jeg i dagene etter streiken har lest at de som har minst, har fått mer, og at det har vært et godt oppgjør for alle, så er det dessverre kun en sannhet med modifikasjoner. For det er ikke alle lavtlønnede som har fått lavlønnstillegget de burde fått. Realiteten er at det er store interne lønnsforskjeller i flere bransjer som gjør at lavtlønte som jobber der, ikke får lavlønnstillegget de burde fått.
Dette er noe frisørbransjen ofte har fått erfart. Til tross for at frisører er blant de med lavest lønn i Norge, får de altfor sjeldent lavlønnstillegget.
Problemet med lønnsmodellen er at den ikke treffer alle med lav lønn. Slik det er nå, får ikke lavtlønnede på overenskomster over 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, lavlønnstillegg. Derimot får høytlønnede på overenskomster under 90 prosent dette tillegget. Utregningsmodellen hindrer lavlønnsgrupper å komme opp på et anstendig nivå.
Teknisk beregningsutvalg (TBU) regner det hele ut basert på tall fra arbeidsgiversida NHO. Dette er tall som ikke gjenspeiler den reelle lønna til en frisør på gulvet. Vi vet ikke hvordan NHO eller TBU kommer fram til dette, men det er altså tall som likevel blir brukt og akseptert av vårt eget LO.
I en rapport LO selv utarbeidet om lavlønnsmodeller i 2021, nevner de én modell som virker spesielt interessant med tanke på denne problemstillingen. Modellen har en tydelig og mer treffsikker lavlønnsprofil, hvor tilleggene legges kun på satsene i overenskomsten. Dermed vil den lønne seg for de lavtlønte som ikke får noe i lokale forhandlinger, provisjon og lignende – de som kun ligger på minstelønnssatsene i tariffavtalen. Det overrasker meg derfor stort at LO ikke nevner denne modellen utover egne anbefalinger i rapporten.
Årets oppgjør er et bevis på hvor solidarisk medlemmene i LO er. Høytlønte grupper var villige til å ta kampen også for andre enn seg selv. Dette viser at det er mulig å ta kampen som fellesskap. Men det forutsetter at LO-ledelsen går offensivt på banen og tar kampen for alle lavtlønte i framtida. Rapporten til LO er et godt utgangspunkt for å få mer treffsikre lavlønnstillegg, men da kreves det at forbundene ikke lar arbeidsgiversida diktere hvilke lavlønnsmodeller eller tall som skal brukes i framtida.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Etablert i Norge: Sykepleier Violeta Plaza har bodd i Norge siden 2018. Hun mener det meste er bedre her enn i Spania for hennes yrkesgruppe, men at det likevel er mange utfordringer i vente for alle de spanske helsearbeiderne som nå kommer til Norge.
Privat
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard