JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

Jula kan være ei tøff tid for mange. Høye forventninger gjør ikke akkurat ting særlig mye enklere.

2023122322134820231223221348

Colourbox

Gunvor elsker alle 6000 nissene sine, og jeg pynta til jul den 2. desember. La meg slippe stress, og la meg skinne i fred, skriver grasrotskribent Oscar.

Helsefagarbeider

Jeg er en av mange som føler at jul er noe jeg skal prestere, selv om mitt aller høyeste ønske er å bare få skinne i fred.

Gunvor elsker alle nissene

Det slår aldri feil. Hvert eneste år blir vi like overrasket over hvor tidlig julevarene settes fram av den norske handelsstanden. Selv med en visshet om at jeg risikerte kraftig kritikk, var julen kommet inn i min ærverdige residens allerede 2. desember klokka kvart over ni om kvelden. Før det hadde jeg, takket være en godt utviklet impulskontroll, fortrengt det faktum at jeg har lengtet etter jul i 21 uker. Vi kjenner vel alle noen som er litt ekstra jul av seg.

Tenk deg selv å plukke fram over 6000 nisser og vite hvordan du skal plassere dem, sa Gunvor Berg til den svenske kanalen TV4 tidligere denne uka. Hun startet allerede i oktober. Gunvor elsker alle nissene sine, og håper på flere under treet. Vi har da alle vårt, meg selv inkludert.

Årets jul kan bli den siste

Jula mi blir ganske grei. Julelunsj hos bonusfamilien, julemiddag hos mamma, sove litt og jobbe tre netter før noen dager fri, med mindre det dukker opp noen ekstravakter. Jeg hadde fri sist jul, så nå er det min tur. Godt over 150.000 av oss skal tilbringe hele eller store deler av julekvelden på jobb. Selv om julekvelden er så godt som ferdig når jeg sklir meg oppover dalen om kvelden, får jeg ta del av julegleden dit jeg kommer.

Jeg er så heldig at jeg arbeider i en kommunal hjemmesykepleietjeneste for alvorlig syke barn. Ganske fint egentlig. Ekstra spesielt blir det med vissheten om at denne jula kan bli den siste. Å bidra til at barn kan bo hjemme med familiene sine, på tross av store medisinske behov, er en motivasjon i seg selv for meg. For meg setter det også ting i perspektiv.

La verden ha sin egen målestokk

Er du i god rute med de sju slagene, eller er du den som lar bakeren til Coop, Rema 1000 eller Kiwi ta seg av den mest essensielle baksten? Mange av oss har utrolig høye forventninger – ikke bare til oss selv, men også omstendighetene. Om det ikke er perfekt, så telles det ikke – et nederlag, liksom. Når jeg tenker etter, kjenner jeg meg igjen i den følelsen, og det går opp for meg at jul er noe jeg presterer.

Egentlig ganske rart, siden mitt største ønske er å skinne i fred med min nærmeste krets. Kanskje er det den første jula jeg klarer å la verden ha sin egen målestokk, så jeg for første gang på lenge kan ha min egen?

Rundt 600.000 nordmenn gruer seg til jul, ifølge en undersøkelse fra FNs Barnefond. De som gruer seg mest, er barnefamilier og de med lavest inntekt. Tre av fem spurte med lavest husstandsinntekt svarer at julen forsterker følelsen av dårlig økonomi. Sosiale medier er også med på å gjøre ting vanskelig for folk. Nesten hver femte spurte synes det er vanskelig å se andres jul i sosiale medier.

Det er lidelse nok til alle

Vi lever i en ganske mørk verden med en hel del krig og elendighet med væpnede konflikter på alle kontinenter. Sudan, Ukraina, Palestina og Israel er bare noen av landene hvor væpnede konflikter går ut over sivilbefolkningen. Det er vanskelig å sette seg inn i den lidelsen mange verdensborgere opplever.

Det er begrenset hvor mye vi her oppe i det kalde nord kan gjøre med situasjonen i andre land, men vi kan kanskje bidra til litt ekstra hjertevarme her hjemme? En venninne bruker å si at det er lidelse nok til oss alle – jeg tror hun har rett i det.

La verden få en sjanse

Jula kan være ei tøff tid for mange. Høye forventninger fra både seg selv og omverdenen gjør ikke ting akkurat særlig mye enklere. Om alt blir så mørkt at du opplever at håpet forsvinner, håper jeg du husker at det finnes mennesker der ute som bryr seg. Ikke gjør noe du ikke kan endre på. La verden få en sjanse til å hjelpe.

Respekt, solidaritet, trygghet og omsorg. Jeg tror det handler om å skape seg sin egen perfekte jul med egne forventninger. Be your own kind of perfect, som de sier i Amerika. Kanskje lytte til Øivind Larsen i Tidsskriftet for Norsk Legeforening og ta deg tilbake til julens egentlige budskap: Elsk din neste.

Selv om ting ser mørkt ut, så er det lys i tunnelen. Alle gode tanker fra meg – jeg ønsker deg en riktig god jul.

I tillegg til å være grasrotskribent i Fagbladet, har Oscar ulike roller i Fagforbundet. Hans meningsinnhold i Fagbladet uttrykker hans egne meninger.

Trenger du noen å snakke med?

Ingen skal behøve å gå alene. Det er mange som er her for deg i tøffe tider.

Mental Helse: 116 123

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Ved fare for liv og helse, ring heller en gang for mye enn en gang for lite.

Ambulanse: 113

Legevakt: 116 123

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy