JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Karriere for enhver pris?

2021011211081220210112110741

Colourbox.com

La oss bli flinkere til å sette pris på og godta at det faktisk finnes noen som liker å jobbe på gulvet.

Hovedverneombud i Kvinnherad kommune

«Supert at du har fått deg en utdanning, men hva tenker du videre?»

Hvor mange har ikke fått høre dette når de står der med et rykende ferskt vitnemål i hendene.

For har det blitt sånn at det nesten er forventet at du skal bygge på og bygge på den utdanningen du har? En ting er om du gjør det fordi du selv ønsker kompetanseheving, men kanskje er det heller sånn at det forventes – ut fra et ønske fra andre – at du klatrer på karrierestigen?

Maskineriets mange viktige tannhjul

Vi er alle et tannhjul i et stort maskineri, og vi trengs alle sammen for å kunne gi en god tjenesteyting ut til innbyggere.

Men vi kan ikke alle sitte med en master eller tre?

Så hvorfor dette presset om å jage etter en «finere» yrkestittel?

Kompetanseheving

Jeg synes det er flott når noen tar videreutdanning fordi de selv opplever et ønske om mer kompetanse innen faget sitt.

Jeg synes også det er flott når noen ser at den yrkesveien de en gang valgte nå viser seg ikke å være den rette for dem. Derfor tar de en utdanning et steg videre i en annen retning.

Men dette er ting vi selv velger, eller?

Samfunnet er i hele tiden i endring, og vi må henge med i svingene. Så hvordan står det til ute hos dere? Har alle arbeidsplasser en individuell kompetanseplan, eller har dere bare en kompetanseplan for din sektor?

Respekt for individets valg

Jeg har dessverre opplevd noen ganger at ansatte har sagt at de opplever å bli sett ned på, fordi de «bare» er en helsefagarbeider. Det er det jo ingen fremtid i? Hvorfor er de ikke sultne på for eksempel en sykepleierutdanning med spesialisering i x, y og z?

Igjen: Vi kan ikke alle sitte med flere masterutdanninger, for hvem skal da gjøre arbeidet nede på gulvet?

Min opplevelse er at vi ikke er flinke nok til å respektere individets valg av utdanningsnivå, og da hjelper det lite å komme med fine ord om at vi skal ha yrkesstolthet når vi blir sett ned på fordi vi har det yrket vi har.

Det blir for meg på en måte som om vi legger et stort og tungt tak med glaserte takstein oppå et hus av tannpirkere. Det er dømt til å gå galt.

Skal vi først legge et stort og tungt tak, så må vi sørge for at både grunnmur og reisverk er bygget for å tåle det.

Derfor er tilbudet om tilpasset/økt individuell kompetanseheving så viktig.

Hva kan ansatte og arbeidsgivere gjøre sammen for å sikre denne grunnmuren og reisverket?

Noen liker å jobbe på gulvet

Vedlikehold av virksomhetens grunnmur er essensielt og må ikke velges vekk. Jeg snakker ikke om å oppmuntre til at det ikke skal jobbes med kompetanseheving, bare så det er sagt…. Men la oss bli flinkere til å sette pris på og godta at det faktisk finnes noen av oss som liker å jobbe på gulvet. Det er ikke ensbetydende med at vi er fritt vilt for nedlatenhet og påført manglende ønske om en… karriere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy